От началото на ловния сезон са проверени над 72 320 ловци


От началото на ловния сезон са проверени над 72 320 ловци
Снимка: ИАГ
Ключови думи: ловци, проверки, запаси, дивеч
28 Март 2019, Четвъртък


През последните години е налице едно постоянно нарастване на запасите от почти всички основни видове дивеч, отбелязваха от ИАГ при откриването в Пловдив на изложбата "Природа, лов, риболов"

Автор: Десант

„През последните години е налице едно постоянно нарастване на запасите от почти всички основни видове дивеч. Тази тенденция важи най-вече за благородния елен, сърната и дивата свиня. Държавата осъществява ефикасен контрол и това е една от главните причини за правилното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини“.

Това заяви инж. Мирослав Джупаров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) на пресконференция по повод откриването на 25-тата Международна изложба "Природа, лов, риболов" в Пловдив.

„От началото на ловния сезон, 11 август 2018 г. до 25 февруари 2019 г. са извършени 18 500 броя проверки. Горските служители са проверили 72 320 ловци и 5 977 ловни дружини. Прави впечатление, че нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и на ловен билет са установени основно в началото на ловния сезон.

В следствие на предприетите мерки и засиления контрол от страна на горските инспектори, тези нарушения са ограничени. Въвеждането на ежеседмичните инспекции по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по Закона за лова и опазване на дивеча“, допълни още инж. Джупаров.

В резултат на засиления контрол са намалели инцидентите по време на лов, като за 2018 г. са 12 бр.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки