Партията на Местан може да бъде обявена за противоконституционна


Партията на Местан може да бъде обявена за противоконституционна
28 Март 2019, Четвъртък


Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура да извърши проверка за исканията на ДОСТ в България да има турско малцинство

Автор: Десант

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка за съответствие на дейността на етническата партия ДОСТ с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии.

Това се казва в съобщение на прокуратурата до медиите.

Оттам припомнят повода за проверката. На 26 март бе публикувана декларация на „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ) за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията Лютви Местан, главният прокурор е разпоредил извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура.

Предмет на проверката е и евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията (искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия)  или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии (иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия).


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ
28.03.2019 09:55:25
4
0
ами, ДПС, не е ли също незаконна, противоконституционна, етническа и престъпна партия? Но тя дърпа конците и на Бойко?! Срамно и жалко, но факт!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки