Ще дадат ли на концесия девствения плаж Липите


Ще дадат ли на концесия девствения плаж Липите
Снимка: Царево инфо
27 Март 2019, Сряда


От Министерството на туризма твърдят, че преди да го отдадат под наем, ще бъде направена детайлна експертна оценка

Автор: Десант

Плаж Липите е даден на концесия, въпреки че се намира в защитена територия и не може да бъде отдаван за стопанисване. До плажната ивица няма достъп за коли, защото е забранен, алармираха тези дни природолюбители.

Че един от последните диви плажове по Южното Черноморие ще бъде отдаден под наем, бе коментирано и в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
.
„Възможно е ли още това лято на Липите край Синеморец да има шезлонги и чадъри? Плажът е част от Природен парк Странджа и защитената местност Силистар. Въпреки това е проведен конкурс, без да е съгласуван с екоминистерството и дирекцията на парка“, заяви водещият.

От години Областната управа в Бургас и Министерството на туризма се опитват да намерят стопанин на малкото плажче, но досега то винаги е оставало в графата безстопанствени. До него има два пътя и те минават през гората. По единия се върви около два километра. Въпреки трудният достъп, плажът е предпочитан от любители на природосъобразния туризъм. Затова те реагираха остро на новината, че плажът ще бъде отдаден под наем, уточни репортерът от бТВ Лора Стаматис.

През февруари на конкурс за стопанисване на плажната ивица се явил един кандидат, който печели търга за следващите пет години срещу наем от 3000 лева на сезон и с предложение за чадъри и шезлонг по 8 лева.

За туристи плаж Липите е достъпен само пеша. В местността действа специален режим.

От 1992 г., когато бе обявена за защитена местност Силистар, е забранен достъпът на моторни превозни средства, които не извършват горскостопански или селскостопански дейности, каза Иван Камбуров - гл. експерт „Биологично разнообразие“ в ДПП „Странджа“. За да не минават автомобили е прокопан и ров.

От Министерството на туризма уточниха, че плажът все още не е отдаден под наем и дали ивицата ще бъде дадена за стопанисване, ще бъде решено след детайлна експертна оценка.

Странното е, че от справка в сайта на ведомството се вижда, че плаж Липите е включен под номер 85 в актуализирания в края на февруари тази година Списък на неохраняемите плажове и плажовете за природосъобразен туризъм.

Плаж Липите се намира край село Синеморец. Той е скътан в красив, малък залив, запазил красотата и дивото в себе си. Заобиколен е от красиви хълмове и гора, което го прави много привлекателно място. 

„Плажът не се отдава на концесия и поради тази причина няма спасители, шезлонги и чадъри. Също така няма заведения, най-близкото е на съседния плаж Бутамята", пише изрично в сайт за плажовете в община Царево.

Името на плажа идва от факта, че преди години районът е бил залесен с много липи, които в последствие са били отсечени и заменени с други дървета. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки