Изложба разказва как бе създаден Екомузеят в Русе


Изложба разказва как бе създаден Екомузеят в Русе
Снимки: РИМ-Русе
27 Март 2019, Сряда


Специално място е отделено на конструирането на емблемата му – косматия мамут от вида Mammuthus primigenius

Автор: Десант

В четвъртък, 28 март, от 18.00 ч. в Екомузей с аквариум ще бъде открита изложбата „Как направихме Екомузея!“. Тя съдържа 21 броя постери, разказващи за създаването на една от най-новите и атрактивни експозиции на Регионален исторически музей – Русе.

Текстовете и снимките на информационните табла представят моменти от обновяването и ремонта на сградата, изграждането на експозиционните площи, преместването на експонатите и аранжирането на пространствата, направата на диорамите и работата на терен на уредниците от отдел „Природа“.

Специално място е отделено на конструирането на емблемата на Екомузея – косматия мамут от вида Mammuthus primigenius – асамблирането на отделните части и придаването на автентичен облик. Постерите онагледяват как е оформена пещерата на втория етаж на Екомузея и по какъв начин е захранен 65-тонният аквариума с живи риби.

На снимките могат да бъдат видени ключови моменти от церемонията по откриването и по-важните гости, преминали през залите на Екомузея.


             
Екомузей с аквариум отвори врати на 28 септември 2014 г. Неговото изграждане, ремонт и оборудване се случи по проект „Развитие на културно-историческите атракции в градски туристически ансамбъл“ на Община Русе, финансиран по ОП „Регионално развитие“.

Експозицията представя многообразието на животински и растителни видове, защитените територии по поречието на река Дунав и взаимовръзката на човека с природата. Диорамите разглеждат различните животински и растителни видове в тяхната естествена среда. Показана е богата колекция от вкаменелости.

В Екомузея е разположен макет на космат мамут в реални размери, както и най-големият в страната сладководен аквариум с риби от река Дунав.
   
На четвъртия етаж на музея е разположено отворено фондохранилище – ефективна стратегия за сближаване на обществото и музейната работа като място за съхраняване, но и сигурен достъп до непознати до този момент колекции и памет.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки