Какво се случва с прилепите в ранна пролет


Какво се случва с прилепите в ранна пролет
Снимката е илюстративна
26 Март 2019, Вторник


Транзитни колонии от летящите мишки често попътно се настаняват в стари сгради. Какво да правим в този случай

Автор: Десант

През изминалия уикенд, екип на Спасителния център за диви животни в Стара Загора е получил сигнал за колония прилепи, настанила се в изоставената сграда на кооперация „Златен клас“ в с.Коиловци, обл. Плевен.

Новият собственик на имота, Цветослав Петков е планирал ремонт на сградата и е потърсил помощ от специалистите за това как да подходят към малките диви обитатели преди строителните дейности.

Екипът на старозагорския център е посетил мястото и от работниците на терен разбира, че преди броени дни е имало над 100 прилепа. При направения оглед експертите откриват останал само един прилеп от вида Голям подковонос.

Този случай е показателен за пролетната миграция, която извършват прилепите от зимните си убежища към местата за размножаване. За това т.н. транзитни колонии често попътно се настаняват в стари сгради, които напускат за броени дни.

Специалистите препоръчват на хората, в чийто имот се е приютила такава колония, да изчакат няколко дни и те сами ще напуснат мястото. За препоръки и насоки, стопаните може да потърсят експерти от РИОСВ, отговарящи за района, в който живеят. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки