Как да намалим сметките за ток през пролетния сезон


Как да намалим сметките за ток през пролетния сезон
26 Март 2019, Вторник


Малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да имат реален и измерим ефект върху потреблението на електроенергия

Автор: Десант

Традиционно през по-топлите пролетни месеци консумацията на електроенергия намалява чувствително в сравнение с потреблението през зимата, когато близо половината от използваната електроенергия е за отопление на дома. Въпреки това не е зле потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през пролетния сезон.

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Годишната консумация на електроенергия за осветление в дома зависи от броя и вида на осветителните точки, както и от начина на живот.

Малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да имат реален и измерим ефект върху потреблението и съответно върху сметките за ток. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност, изтъкват от „ЧЕЗ Електро България“ АД.

Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление. Една 8W LED крушка осветява колкото стандартна 60W крушка с нажежаема жичка – осигурява същата светлина, но с над 80% по-нисък разход на енергия. LED крушките са и най-чистият и най-екологичен начин за осветление. Те не съдържат токсични материали и се рециклират  100%.

Монтирането на таймери, датчици за движение или светлинни сензори помага осветлението да се използва ефективно. Затова е подходящо за сервизни помещения. Употребата на реостатни ключове или ключове с дистанционно управление, използването на локално осветление, както и изключване на осветлението при излизане от съответното помещение, са сред мерките, които допринасят за намаляване на разходите, а не на осветлението. Децата също трябва да се научат да бъдат отговорни към разумното използване на електроенергията за осветление.

Всяка стая има специфично предназначение и осветлението трябва да се съобрази с него. Добре е да се използват няколко осветителни тела в едно помещения, за да се постигне различна функционалност и удобство.

При закупуване на осветителни тела е необходимо да се обръща специално внимание на етикета за енергийна ефективност – изборът на възможно по-висок клас осигурява и по-голяма икономичност на консумацията. Спестената енергия и по-дългият живот на осветителното тяло ще изплатят ефективно инвестицията. Животът на една енергийно ефективна крушка клас А е над 10 000 часа – 10 пъти повече от живота на обикновената, което прави нейната енергийна ефективност още по-висока в дългосрочен план.

Възползването от дневната светлина, редовното почистване на прозорците, липсата на мебели пред тях, боядисването в по-светли тонове на стените и таваните на помещенията, върху които пада пряка слънчева светлина, поддържането на чистотата на крушките и осветителните тела, са дейности, които не изискват особено усилие, но повишават ефективността и възможностите за разумно потребление на електроенергията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки