Край магистралата до Каспичан намериха розов пеликан, по който е стреляно с пушка


Край магистралата до Каспичан намериха розов пеликан, по който е стреляно с пушка
Снимката е илюстративна
25 Март 2019, Понеделник


Птицата е транспортирана за лечение в Стара Загора

Автор: Десант

РИОСВ - Шумен извърши извънредна проверка по подаден сигнал на дежурния телефон за розов пеликан със счупено крило. Птицата е била намерена от граждани в близост до магистралата край Каспичан и транспортирана до ветеринарна клиника в Нови Пазар, от където е получен сигналът в екоинспекцията.

При прегледа на птицата от ветеринарните лекари не са били забелязани видими външни наранявания, но едното му крило е било увиснало и пеликанът не можел да лети.

На същия ден той е транспортиран за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където е установено, че по пеликана е стреляно с пушка - в крилото са намерени 2 бр. сачми.

От 1962 г. Розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга (1985) като изчезнал. Среща се в езерата край Бургас и резервата „Сребърна“, където има малка колония.

Пеликаните пристигат при река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват в периода от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки