Младен Маринов: Миграционният натиск към България е намалял драстично


Младен Маринов: Миграционният натиск към България е намалял драстично
25 Март 2019, Понеделник


Изграждането на възпрепятстващо съоръжение на българотурската граница и неговото надграждане със сензорни системи даде резултат, каза вътрешният министър 

Автор: Десант

Беше проведен годишен отчет анализ на дейността на Главна дирекция „Гранична полиция“ и регионалните дирекции и бяха отчетени добри резултати по отношение на миграционния натиск. Можем да кажем, че той е далеч по-нисък от нивата през 2014 – 2015 г. С известно увеличение в края на 2018 г. и то основно по отношение на българогръцката граница. Това коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Можем да направим извода, че изграждането на възпрепятстващо съоръжение на българотурската граница и неговото надграждане със сензорни системи даде резултат, защото отчитаме значително намаление на опитите по българо-турската граница.

Не така обаче стои въпросът със ситуацията в Гърция. Там е доста по-сложна, с доста повече мигранти.

По нашата граница с Гърция няма как да бъде изградено възпрепятстващо съоръжение и това налага технически средства за наблюдение, за да можем да гарантираме сигурността. Там отчитаме повече опити за нелегално преминаване на българо-гръцката граница.

Това е заплахата, която касае сухоземните граница на България“, отбеляза Маринов, като уточни, че ситуацията на границата ни по вода е спокойна.

„Имаше няколко опита, които бяха предотвратени в зародиш, което показва, че там е труден път и трафикантите се отказаха от него“, посочи, той като припомни, че в световен мащаб проблемът с миграцията остава същият, дори на някои места става и по-сериозен.

Колкото до „площадките“ в Елхово, Любимец и Малко Търново, те се изграждат за евентуална мигрантска криза, добави министърът.

„По отношение на справяне с тази криза, България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала. Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция. Площадките се изграждат със средства на ЕС, с тази помощ. Процедурата е открита“, отбеляза той.

„Дали ще приемаме мигранти от Западна Европа, категорично мога да кажа, че в участието ми в Съвет по вътрешни работи и правосъдие, това е една от основните теми, защото към момента действа регламентът Дъблин, но се работи по общо решение за политиката на убежище на ЕС.

В това общо решение се обсъждат 7 акта и нашата позиция, която е твърдо отстоявана и съвпада с държавите в нашата ситуация, като Малта, Гърция, Кипър и Италия, които имат проблем с първа граница, е категорично да се приеме общоевропейско решение - пакет, за да гарантираме на страната ни при евентуална криза отговорностите, които имаме и това, което ще свършим за страните в ЕС ще имаме съответна солидарност от страните, които не са в първа линия“, обясни Маринов.

„Аз съм изразил позицията на МВР, лично премиерът проведе разговор миналия петък, преди да тръгне за командировка в САЩ с министъра на вътрешните работи на Германия, като също категорично заяви, че България държи тази позиция и искаме да гарантираме сигурността на българските граждани“, припомни той.

Министър Маринов се обърна към всички политици и ги призова да проверят България каква позиция заема.

„Предлагам да не се играе със страховете на хората. Наистина това е проблем, за който ние много малко можем да влияем в световен план. Когато ни дойде на границата ние трябва да сме готови за решаване. Искам да убедя хората, че мислим за тяхната сигурност и не искаме да допуснем кризата през 2014 и 2015 г. Тези площадки се изграждат за евентуална криза“, увери той.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
избирателни права по НК
25.03.2019 18:40:16
0
0
НК!
Избирателни права... се нарушават със задкулисието, интригите, неприемливи сценарии, скандализиране, измами в БСП, като нелоялна конкуренция... С всичките условности...
Сега и апартаменти....
С всичките условности... Къде има издържана, сериозна, отговорен дебат, коментар, критика, заглавия, изказвания?... Въвеждане на коректно определение, съответния професионално-обществен език по тези неща по наказателния кодекс... Толкова години - реалните, правните квалификации - са табу!!!! И какво си/ни говорят всички, вкл. и медийте???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки