Два месеца след обещанието на Борисов: Пари за транспорт в слабонаселените райони все още няма


Два месеца след обещанието на Борисов: Пари за транспорт  в слабонаселените райони все още няма
25 Март 2019, Понеделник


​Проблемът в най-голяма степен засяга община Малко Търново

Автор: Десант

В края на януари превозвачи алармираха, че има опасност да преустановят транспорта до слабонаселените райони в Бургаско, заради големите загуби, които генерират поради малкия  брой пътници и липсата на адекватна държавна субсидия. Най-тежка в областта е ситуацията в Карнобат, Малко Търново и Созопол.

Проблемът в най-голяма степен засяга обаче община Малко Търново, където оставането без транспортни връзки между селата -  общинския и областния център би задълбочило проблема с  обезлюдяването на района. За съжаление,  въпреки срещите на местно и национално ниво и поетите ангажименти,  решение на казуса все още няма, увеличение на субсидиите също.

Транспортната фирма продължава да обслужва направленията за собствена сметка, загубите продължават да се трупат и когато станат твърде големи,  ще бъде принудена да спре.

„До този момент не сме получили никакви средства. Доколкото знаем компенсациите са разпределени към общините, като в тях отново са предвидени 8 стотинки на километър. Предлагам да държавните институции да отделят същите средства за транспортните разходи на ведомствата си и сами  да се убедят докъде биха им стигнали”, коментира управителят на „М-Бус” Румен Христов.

Той е убеден, че в момента се работи по промяна в наредбата, която регламентира компенсациите за автобусните превози, но това, което го притеснява, е темпото.

„Ако  загубим цяла година с оправданието, че е необходимо технологично време на администрацията да се подготви и да заработи по нови правила, ще се стигне до катастрофа и хората ще останат без транспорт”, добавя Христов.

Той обръща внимание, че промяна е нужна и в Наредба № 14 от 2003г., според която слабонаселени райони са само високопланинските и граничните.

„Крайно време е законотворецът да проумее, че проблемът с обезлюдяването е повсеместен и демографската картина не е същата както преди 16 години. В страната има огромни обезлюдяващи се райони и транспортът в тях трябва да бъде обезпечен”, категорични са от транспортния бранш. В момента от там не знаят какво се случва и как ще продължат работата си в тези райони.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки