Награждават посмъртно двама горяни


Награждават посмъртно двама горяни
Снимка: Областна управа Стара Загора
25 Март 2019, Понеделник


Отличието е за активното им участие във въоръжената антиболшевишка съпротива в България

Автор: Десант

На 25 март – Благовещение, в Казанлък старозагорската областна управителка Гергана Микова награди посмъртно двама горяни. Отличието е за  Христо Несторов – Щако и Герасим Тодоров, взели активно участие във въоръжената антиболшевишка съпротива в България. Грамота и документален сборник от архивите на Държавна сигурност бяха връчени на наследниците им.

Инициативата за това удостояване е във връзка с навършването през 2019 г. на 65 години от смъртта на Христо Несторов, убит пред 1954 г., и 70 години от гибелта на Герасим Тодоров – убит през 1949 г. 

Развълнувана до сълзи, внучката на Христо Несторов – Деница, разказа историята на своя дядо, който е бил убит през 1954 г. Освен, че го унищожава физически, тоталитарната власт заличава и всички документи на името на Христо Несторов, все едно такъв човек никога не е съществувал. Съпругата и дъщеря му са подложени от тоталитарната власт на системен тормоз.

Христо Несторов – Щако, загива в сражение при блокада от Вътрешни войски и местни комунисти в Средна гора, недалеч от Павел баня. Другият член на неговата горянска група от анархисти – Милю Казака, е ранен и заловен жив. По-късно е осъден на смърт и екзекутиран в Бургаския затвор. А Емилия и Дончо Караиванови успяват да пробият блокадата и да емигрират в Париж.

Горянската организация, известна като Шести Пирински отряд, се бори срещу установилата се комунистическа власт в България след 9 септември 1944 г. Съставът ѝ наброява 40 четници. Герасим Тодоров, бивш активист на ВМРО на Ванче Михайлов, сформира отряда през 1947 г. След време той се разделя на две чети, като за командир на втората става Кирил Бенгазов.

След разбиването на четите пред съда са изправени 84 четници и техни помагачи, 12 от които са осъдени на смърт през 1949 г.

Гробовете на двамата не са открити и до днес. В родното село на Несторов – Габарево, има паметна плоча с неговото име.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки