Половината от решенията на ТЕЛК, които НОИ обжалва, се оказват фалшиви


Половината от решенията на ТЕЛК, които НОИ обжалва, се оказват фалшиви
Снимката е илюстративна
23 Март 2019, Събота


Около 200-250 млн. лв. от обществените осигурителни фондове, предназначени за хората с увреждания, не отиват при тях

Автор: Десант

Около 10-15% от инвалидните пенсии са издадени с фалшиви документи, което означава, че около 200-250 млн. лв. от обществените осигурителни фондове, предназначени за хората с увреждания, не отиват при тях.

Това е експертната оценка на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, изказана в интервю за радио "Дарик".

От тези решения, които НОИ обжалва, около половината се оказват фалшиви, категоричен е той.

По думите му общо 517 хил. души получават инвалидни пенсии, а общата сума, която отива за тях, е 1,817 млрд. лв.

Над 88% от всички са с общо заболяване. Организациите на хората с увреждания предлагат част от тези хора да преминат на повторен медицински преглед при доверени лекари на НОИ, за да е сигурно, че няма злоупотреба. За да започне обаче този почин да се прилага, първо трябва да влезе в законодателството.

Според Иванов действително болните хора няма да възразят да отидат на още един преглед , а плащащите осигурителни вноски, ще са убедени, че парите им се харчат по предназначение. "Може би ще има минимален дискомфорт, но ще се вижда, че лицето наистина отговаря на условията", изтъкна шефът на НОИ.

В отговор на въпрос той посочи, че възможностите на института за противодействие на фалшивите болнични са ограничени. Обжалват се само тези, които са неправилно попълнени. Пращат се на проверка в регионалните здравни инспекции и подозрителни случаи, при които 70-80% от персонала на дадено предприятие внезапно едновременно се разболяват.

Една от идеите за противодействие, която тепърва предстои да се обсъжда, е първите три дни от болестта да не се заплащат изобщо. Такава практика имало в 14 държави от ЕС, където имала дисцилиниращ ефект.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Цецо
24.03.2019 06:48:03
0
0
Поздравявам НФСБ за това, че настояваше за ревизия на телковете!
1
програми
23.03.2019 20:36:29
0
0
И други пари на калпак в категорията помощи/заетост - никой не следи има ли нещо направено срещу парите които се плащат!!! (рьзбрира се, лични услуги и разположение на лични основи на овластени. така се създава имидж, уважение, авторитет и да треперят другите. Отчетни и услуги - само на мен.!!! Никакви закони, пари, отчетности.... В другите бивши ком. страни - това не е така. Има програми помощи, заетост - но има и резултат!Срещу парите - имаш това, за което са предвидени/заделени... Резултата ползва всички... (а не се финансират .... "имиджи" ) "Редактират " го ...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки