Не били лагери за мигранти, а площадки за временни кризисни центрове


Не били лагери за мигранти, а площадки за временни кризисни центрове
22 Март 2019, Петък


Средствата за строителството са от европейски по фонд "Убежище, миграция и интеграция", в размер на 160 млн. евро, одобрени от Европейската комисия. Ако проектът не бъде реализиран до януари 2020 г., ще бъде наложена финансова корекция на България, предупреждават от МВР

Автор: Янко Крумов

Три дни, след като в медиите се появи информация, че Министерство на вътрешните е пуснало обществена поръчка за изграждането на 3 нови центъра за мигранти, от ведомството излязоха и с официална информация по темата.

На нарочна пресконференция днес заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се опита да даде отговор на тревогите на местните жители в Малко Търново, Елхово и Любимец, за където са предвидени тези центрове. 

По думите му обществената поръчка е за подготовка на площадки за временни кризисни центрове тогава, когато е налице миграционен натиск от Турция. Тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация и тогава, когато планът за действия срещу миграционния натиск бъде аквитиран от Министерския съвет, обясни Ципов.

Целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки, които се намират на територията на МВР в Елхово, Малко Търново и Любимец. В тях няма свободен достъп и има служители по охрана. Средствата са от европейски по фонд "Убежище, миграция и интеграция", в размер на 160 млн. евро, одобрени от Европейската комисия.

Ако проектът не бъде реализиран до януари 2020 г., ще бъде наложена финансова корекция на България, предупреди зам.-министърът.

В кризисните центрове ще бъде осъществявана дейност по първоначална обработка на данните на задържаните за незаконно пребиваване в пределите на държавата ни хора. В тях им бъде снета самоличността, ще бъдат проверени по АФИС, ако нямат лични карти и ще им бъдат провеждани интервюта от ДАНС и Гранична полиция.

Заместник-министър Милко Бернер посочи, че предстои да се изградят ВиК-инфраструктурата и електроинсталациите, пътната комуникация, системата за сигурност, включително монолитни огради, буферни входни зони, видеонаблюдение, както и да се създаде организация за система за охрана на центовете от затворен тип.

"Те ще бъдат оборудвани и обособени, когато се задейства планът за действие за справяне с евентуална миграционна криза. Настоящата дейност, която се извършва, е свързана единствено с подготовката на площадките, където при необходимост ще бъдат оборудвани", категоричен е Бернер.

"Трябва да бъдем готови, защото никой не дава гаранция, че няма да се появи засилен миграционен натиск. Очакванията на МВР са да няма миграционен натиск, но България трябва да бъде готова да посрещне такава вълна", посочи Ципов.

На въпрос каква е разликата между лагер и място за временно настаняване, Ципов отбеляза, че към настоящия момент МВР разполага с капацитета на двата специализирани дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци и Любимец, с капацитет 700 места.

До настоящия момент центовете са заети под 10% и през 2017, 2018 и от началото на 2019 г. са върнати над 3 000 лица. По този начин се изпълнява един от основните приоритети на управленската програма, а именно връщане на незаконно пребиваващи хора в държавите им, подчерта Ципов.

Припомняме, преди дни от поръчка на МВР стана ясно, че в Малко Търново и Елхово ще бъдат построени селища, съответно за 280 и 1600 души. По непотвърдена информация целта на въпросните селища е била именно настаняването на мигранти. Тогава кметовете на двете населени места заявиха, че не знаят за тези планове на МВР.

Заради появилите се спекулации вчера жителите на Малко Търново се обявиха в протестна готовност. Те заявиха категорично, че не желаят бежански лагер в близост до домовете си.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Войко Христов
24.03.2019 07:25:05
0
0
Къде е охраната,къде им са новите бройки.Искаха 140 нови а не взимаха нито един.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки