Обособиха 12 винено-кулинарни дестинации в България


Обособиха 12 винено-кулинарни дестинации в България
22 Март 2019, Петък


Интерактивна карта предоставя информация за местните забележителности и характерни храни и напитки

Автор: Десант

Министерството на туризма обяви, че ще привлича туристи и с 12 винено-кулинарни дестинации. Маршрутите са дигитализирани и достъпни на сайта на Министерството на туризма. Те са разработени по проект „Сподели България“, който се реализира съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

Върху интерактивна карта са означени дестинации и при кликване върху тях се вижда информация за местните забележителности - с информация за тях и карта, и характерните за региона храни и напитки.

Включено е и описание на туристическите забележителности в дестинацията, всяка е отбелязана с точното си географско местоположение. Това може да помогне на туристите по-лесно да намерят тези обекти, които искат да посетят.

Освен в интерактивна карта проектът е включен и в платформата iLoveBurgaria. През нея може информацията да се споделя от всички потребители на Вайбър, чрез Chat Extension, благодарение на услугата, която беше създадена по съвместния проект на iLoveBulgaria и Министерството на туризма, през миналата година.

Винено-кулинарните дестинации не случайно са 12-те отговарят на броя на месеците в годината. В тях са включени 55 общини,близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.

Така например Дестинация „Стари столици“ включва Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово

От министерството на туризма съветват да опитаме в района Еленски бут, Горнооряховски суджук, пестил от сини сливи - известен като „габровски шоколад”; пълнени рати с булгур - червени чушки, които се пълнят с булгур, сирене и орехи; Оризато - постен ориз на фурна; Болярски сарми, които се правят на бавен огън; Мешаница - гювеч с месо, което е традиционно ястие в Арбанаси.

В Дестинация „Стари столици" покрай автентичните кулинарни блюда туристите ше могат да дегустират и прочутия Осмарски пелин. Той се прави в шуменското село Осмар и има характерен горчив вкус, който се дължи на едноименната подправка. В региона се произвеждат също висококачествени вина Шардоне, Мерло, Пино ноар и др. Предлагат се също дегустационни турове и опознавателни беседи с участието на енолог.

Друга дестинация е „Розова долина", която включва Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря, Казанлък. В нея може да се опита сирене, кашкавал и мляко - от местни ферми под Балкана, приготвен от прясно козе, овче или краве мляко катък (ишмер); вкусен сурбан, прясно приготвена балканска пастърва, яйца по панагюрски, сладко от рози, джуркан боб, полети с традиционния за региона Карловски мискет.

Останалите дестинации са „Южно Черноморие“; „Добруджа и Северно Черноморие“; „Родопи"; „Сакар", „Долината на Места“, „Източна Тракия“; „Западна Тракия“; „Златия“; „Долината на Струма“ и „Мизия".


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки