Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу надзиратели от затвора в Бургас


Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу надзиратели от затвора в Бургас
21 Март 2019, Четвъртък


Ако бъдат признати за виновни Стилиян К. и Ангел М.могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години

Автор: Янко Крумов

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Районен съд - Бургас обвинителен акт срещу Стилиян К. и Ангел М.- надзиратели в Затвора гр. Бургас,  за причинена от тях по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство смърт на лишен от свобода.

Стилиян К. и Ангел М. са предадени на съда за това, че на 25.03.2017 г., за времето от 07.00 ч. до 07.30 ч., в гр.Бургас, като надзиратели в затвора, при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на лишен от свобода, настанен в наказателна килия във II-ра зона с повишена сигурност.

Сутринта на 25.03.2017г. възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Горан Горанов, при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий.

При съприкосновението й с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима със живота- попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия

Вследствие на това настъпила смъртта на лишения от свобода Горанов.

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода.

Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната.

Ако бъдат признати за виновни Стилиян К. и Ангел М.могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки