Вицепремиерът Марияна Николова повдигна въпроса за дълга на сръбските железници към БДЖ


Вицепремиерът Марияна Николова повдигна въпроса за дълга на сръбските железници към БДЖ
Снимка: Пресцентър на МС
20 Март 2019, Сряда


Тя обсъди със сръбския си колега Ляйч задълбочаването на икономическото сътрудничество между България и Сърбия

Автор: Десант

„Трябва да работим за надграждане на икономическото сътрудничество и да ускорим усилията за инвестиции в двете страни,“ заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова по време на среща със сръбския си колега Расим Ляйч в сръбския град Ниш.

Ляйч отбеляза, че двете държави имат над 60 спогодби и трябва да продължат активната работа в тази посока. „Смятам, че търговския обмен има потенциал да се увеличи, защото са налице условията това да се случи“, каза сръбският вицепремиер.

Двамата се договориха за организирането на съвместен бизнес форум, който да надгради постигнатите резултати от предишни подобни инициативи. Николова и Ляйч обсъдиха възможностите за обща поява на трети пазари, с цел привличане на външните инвеститори и увеличаване на туристическия поток към региона.

Българският заместник министър-председател повдигна въпроса за дълга на сръбските железници към „Холдинг БДЖ“ ЕАД, който е близо 8 млн. евро. Ляйч отговори, че е запознат с казуса и пое ангажимент да го постави пред транспортния министър Зорана Михайлович.

По-късно в сградата на кметството, Николова проведе среща с представители на бизнеса, която бе организирана от кмета на Ниш Дарко Булатович. Основна тема на разговорите бе засилване на връзките между представителите на малкия и средния бизнес в Сърбия и България. На съвместна пресконференция заедно с Булатович, Николова обяви, че партньорството в този сектор ще бъде сред акцентите на предстоящия бизнес форум.

В генералното консулство на страната ни в Ниш българският вицепремиер се срещна и с наши сънародници от културно-информационните центрове в Цариброд, Босилеград и Звонци. В срещата участваха и представители на българо-сръбските центрове в Зайчар, Враня и Ниш.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки