В Троян ще правят паметник на Левски


В Троян ще правят паметник на Левски
20 Март 2019, Сряда


Негов автор ще е скулпторът Георги Чапкънов-Чапа

Автор: Десант

Троян е свързан тясно свързан с дейността на Васил Левски. Апостола е бил тук повече от 15 пъти, основал е комитет, пял е в Троянската църква, имал е приятели и съмишленици, основал е комитет и в Троянския манастир, оттук - от Троянския манастир, той тръгва към своята къкринска Голгота.

Градът обаче е направил няколко неуспешни опити да вдигне паметник на едничкия син на България още преди близо сто години. Първият е през 1929 г.

При скорошното отбелязване на 146-годишнита от гибелта на Апостола бе казано доста отчетливо, че е дошло време троянският паметник на Левски да стане факт. И това вече е напът да стане реалност.

Преди дни в Троян бе скулпторът Георги Чапкънов-Чапа във връзка с идеята за изграждане на паметника на Левски; и конкретно за оглед и избор на място за монумента. Чапа е най-желаният автор на бъдешия паметник, като предварително са били водени разговори за съгласието му и той е приел троянското предложение.

Чапкънов и неговите хора са разгледали няколко възможни места и изразили своето предпочитание за централния площад и по-точно – пред сградата на читалището, в зеленото пространство вляво от централния вход.

Взето е решение за учредяване на Инициативен комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян, чиято задача е не само да координира действията и събира средства, но и за приобщаване на повече троянци и приятели отблизо и далеч към важната кауза.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки