Над Камчатка е имало мощен взрив на космическо тяло


Над Камчатка е имало мощен взрив на космическо тяло
Илюстрация: © Oliver Denker | Shutterstock.com
20 Март 2019, Сряда


Събитието се е случило в края на миналата година, но НАСА съобщава за него едва сега

Автор: Десант

По данни на НАСА, на 18 декември 2018 г. в атмосферата на Земята се е взривило космическо тяло - астероид или осколки от комета, с диаметър около 10 метра. Взривът му е бил вторият по мощност за последните 30 години и най-значим след Челябинския метеорит, паднал в Русия преди 6 години. 

До момента това явление е останало незабелязано, тъй като се е случило далеч от населени места над Берингово море край пуския полуостров Камчатка. При взрива на космическото тяло се е отделила енергия, 10 пъти по-мощна от взрива на бомбата над Хирошима. 

Офицерът по планетарна безопасност в НАСА Линдли Джонсън съобщи за Би Би Си Нюз, че според статистиката, събития от подобен мащаб се случват 2-3 пъти на столетие.

Известно е, че на 18 януали по обяд местно време космическо тяло е преминало през атмосферата със скорост 32 км/ч и се е взривило на височина от 25,6 км над повърхността на Земята. Енергията на взрива е била приблизително 173 килотона в тротилов еквивалент.

То бил засечен от спътниците на системата за предупреждение за ракетно нападение на ВВС на САЩ, които уведомили НАСА.

По думите на учените, метеоритът се взривил в район, разположен недалеч от маршрутите на търговските самолети, кръстосващи между Северна Америка и Азия. Затова изследователите се свързали с авиокомпаниите, за да разберат зали е имало някакви съобщения за наблюдаване на това събитие. 

Отбелязва се, че случилото се над Берингово море подчертава необходимостта от усилване на мониторинга върху космическите заплахи. Една по-надеждна мрежа трябва да включва не саво наземните телескопи, но и космически обсерватории.

Споменава се за плана за изстрелването на инфрачервения телескоп NeoCam, който ще бъде разположен във вътрешната точка на Лагранж L1 на системата Слънце-Земя, където той трябва да открива и характеризира потенциално опасните астореоиди с размер над 140 метра.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки