Настъпва астрономическата пролет. Денят е равен на нощта


Настъпва астрономическата пролет. Денят е равен на нощта
Снимка: Десант
20 Март 2019, Сряда


Двете полукълба на Земята получават поравно слънчеви лъчи

Автор: Десант

Астрономическата пролет таз година ще настъпи на 20 март в 23:58 часа българско време. Това бележи и пролетното равноденствие, което обикновено се пада около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември - в Южното полукълбо.

В Северното полукълбо ще се наслаждаваме на по-ранни изгреви, късни залези, топли ветрове, разлистващи се дървета, покълнали треви и цветя. В същото време на юг от екватора започва противоположният сезон - късни изгреви, ранни залези, хладни ветрове, изсъхнали и падащи листа.

При равноденствие двете полукълба на Земята получават поравно слънчеви лъчи. Нощта и денят са приблизително равни по времетраене.

Интервалът от време между две едноименни равноденствия се нарича тропическа година и се приема за измерване на времето за една година. В тропическата година има приблизително 365,2422 слънчеви дни. Заради това пролетното равноденствие може да дойде на 19, 20 или 21 март, като се вземе предвид и часовия пояс.

При някои народи в древността началото на пролетното равноденствие е бележило и Новата година и се е посрещало особено тържествено.

През следващаа 2020 г. астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 5:50 ч. българско време.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки