В Севлиево отваря врати „Дом за семена“ на традиционни български сортове плодове и зеленчуци


В Севлиево отваря врати „Дом за семена“ на традиционни български сортове плодове и зеленчуци
Снимка: Община Севлиево
19 Март 2019, Вторник


Идеята е да се възроди традицията за размяна, която нашите баби и дядовци са практикували векове наред

Автор: Десант

През последните години светът се фокусира върху здравословната консумация на плодове и зеленчуци от съответната географска ширина. Човешкото ДНК, чиято памет е събрала информацията за всичко, свързано с поколенията преди нас, е причината тази научна теория да събира все повече привърженици.

Едва ли някой може да обори факта, че няма по-вкусни от българските сортове плодове и зеленчуци, които помним от детството си, търсим при избора си на стоки и за жалост – все по-рядко намираме.

И ако глобалният пазар в света без граници ни налага вкусове и храни, които ние не припознаваме като свои, то Община Севлиево и организаторите на фестивала „Семе българско“ отправят следното предизвикателство – донесете, споделете и вземете! Да предадем щафетата, споделяйки своето имане от семена, за да не изчезнат. Да възродим, чрез личен пример, традицията за размяна, която нашите баби и дядовци са практикували векове наред, за да ги има семената и българските вкусове за поколенията след нас.

„Дом за семена“ е новата инициатива на организаторите на фестивал „Семе българско“, подкрепена за поредна година от Община Севлиево. Кампанията отправя предизвикателство към всички, които могат и искат, да донесат, оставят и вземат за своите градини или балкони, семена от български сортове в специално монтираната инсталация под формата на кошер в парк „Казармите“ в Севлиево.

На 20 и 21 април на това място Домът на семената ще отвори врати. Организаторите приканват всеки, който е събрал семена, да ги сподели с останалите желаещи да запазят традиционните български сортове плодове и зеленчуци.

Припомняме, че подобна „борса за семена" от години се прави край Елин Пелин, където инициативата се радва на много привърженици.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки