Стрелецът от Нова Зеландия обикалял исторически места в България


Стрелецът от Нова Зеландия обикалял исторически места в България
16 Март 2019, Събота


Тарънт се интересувал от „битки между християни и мюсюлмани“

Автор: Десант

Брентън Тарънт - основният заподозрян за терористичното нападение в две новозеландски джамии, при което бяха убити 49 човека, е пътувал в България като турист и е посещавал исторически обекти.

Сега се проверяват местата, където е преспивал той, съобщи днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Целта е да се установи дали терористът е имал у нас контакти с български или с чужди граждани.

Засега е ясно, че през цялото време е пътувал сами е посещавал исторически места, свързани с „битки между християни и мюсюлмани“, по думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Брентън Тарънт пристига в България с полет от Дубай на 9 ноември 2018 г. на летище „София“. Наел е кола и е обикалял страната. Посетил е Дряново, Велико Търново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково и Банско. На 15 ноември с автомобил е заминал за Букурещ, от където отново с лека кола е отпътувал за Унгария, уточни Цацаров в петък след съвещание на спецслужбите ни при премиера Бойко Борисов.

Главният секретар на МВР съобщи още, че Тарънт е спал в Плевен.

Все още няма информация дали е плащал в брой или с карта.



През последните години 28-годишният австралиец е обикалял Централна и Източна Европа. Знае се, че е бил в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватскапрез 2016 г., като обиколката му е била с автобус. 

Същата година на два пъти е бил и в Турция, информира пък турска телевизия. Едното му посещение е било между 17 и 20 март 2016 г., а другото от 13 до 25 септември същата година.

Върху оръжието на Брентън Тарънт са изписани и надписи на български език. На снимки, публикувани в новозеландската и австралийската преса, се вижда, че цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки.

Може да се разчетат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на XV век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски - „Shipka pass 1877-78", както и годините на Руско-турската война.

По данни на австралийското издание news.com.au, преди нападението Тарънт е разпространил в социалните мрежи 37-страничен манифест под название „Голямата замяна", в който споделя възгледите и мотивите си. Към момента неговите профили са блокирани.

В посланието си стрелецът нарича себе си „обикновен бял мъж, който е роден в Австралия в работническо семейство".  Също така отбелязва, че бил шокиран от наплива в Европа на имигранти от арабските страни.

На 28-годишния Брентън Тарънт е предявено обвинение в убийство, като в събота съдът удължи задържането му под стража до 5 април.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки