И Би Би Си призна: Символът @ за пръв път е използван в български текст


И Би Би Си призна: Символът @ за пръв път е използван в български текст
15 Март 2019, Петък


„Десант" отдавна писа, че той е рожба на Търновската книжовна школа

Автор: Десант

Най-ранната документирана употреба на символа @ (кльомба) е в български превод на гръцка хроника от 1345 г., съобщава Би Би Си. Документът се намира в библиотеката на Ватикана.

Символът е използван като първата буква в думата "Амин". "Защо е използван в този контекст е мистерия", пишат от изданието.



Че малкото завъртяно „а”, чието оченце надзърта вече отвсякъде по целия свят, е родено в Търновската книжовна школа "Десант" отдавна писа в своята стара публикация „@мин” за кльомбата, хубавата Елена и българския цар Иван Александър" с автор Александър Хайтов. 

Любопитно е да се отбележи, че през 2000 г. италианският академик Джорджо Стабиле (Giorgio Stabile) забелязва, че всяка нация използва @ в различен смисъл. На турски означава "роза", за норвежците - "свинска опашка", за гърците е символ на малко пате. За унгарците пък е червей.

Ние го наричаме "маймунка", в Германия и Холандия - "опашка на маймуна", в Китай - "мишка", в Италия и Корея - "охлюв". Датчаните наричат символа "хобот на слон", руснаците - "куче", израелците - "щрудел", а чехи и словаци - "рулце".


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки