Обрат: Вместо опрощаване, дълговете на мюфтийството ще се разсрочат до 10 години


Обрат: Вместо опрощаване, дълговете на мюфтийството ще се разсрочат до 10 години
15 Март 2019, Петък


До новите текстове на Закона за вероизповеданията, предложени от ГЕРБ, се стигна след огромна вълна на обществено недоволство

Автор: Десант

Готови са новите текстове на Закона за вероизповеданията – няма да има опрощаване на дългове, а отсрочване до 10 години, от което ще могат да се възползват всички вероизповедания. Така всички производства за изискуеми суми ще бъдат спрени и мюсюлманското вероизповедание ще може да си получава субсидията от държавата. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов непосредствено преди да внесе в деловодството законопроекта за второ четене с новите поправки.

Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г., обясни Цветанов.

Припомняме, че в края на миналата година парламентът реши, че заплатите на имамите и свещениците от православната църква ще се изплащат от държавата. Заради задължения на главното мюфтийство към държавата за около 8 млн. лв. субсидията бе блокирана и мюфтиите не са получили заплатите си от началото на година.

По предложение на ГЕРБ и ДПС, което мина на първо четене в парламента, задълженията на мюфтийството трябваше да бъдат опростени от държавата.

Това предизвика огромна вълна от обществено недоволство, която принуди ГЕРБ да избере варианта с разсрочване.

В Закона за вероизповеданията ще бъде въведена процедура в която ще бъдат фиксирани всички основи условия – за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура.

"Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения", разясни Менда Стоянова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки