Цвета Таскова, отнела живот на шестима души на магистрала "Тракия", е изправена на подсъдимата скамейка


Цвета Таскова, отнела живот на шестима души на магистрала "Тракия", е изправена на подсъдимата скамейка
Цвета Таскова по време на гледането на мярката за неотклонение миналата година
14 Март 2019, Четвъртък
Автор: Десант

Окръжна прокуратура - София е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Цвета Таскова за предизвиканата от нея катастрофа, довела до смъртта на шестима души и причиняване на телесни повреди с различна тежест на пътници в автобус. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Таскова е правоспособен водач от 2009 г. и притежава свидетелство за управление на МПС. В това си качество тя е имала едно наложено наказание за извършено нарушение, уточняват обвинителите.

Припомняме, че на 13 април м.г., малко преди обед, Цвета е шофирала лек автомобил „Рено“, с посока на движение от гр. Пловдив към гр. София, по автомагистрала „Тракия“. Заедно с нея в колата пътувал Л.К.

В района на 28-ми км управляваното от обвиняемата МПС застигнало движещ се пред нея автобус „Мерцедес“, собственост на „Юнион Ивкони“ ЕООД, изпълнявал редовна линия от гр. Бургас за гр. София. Жената предприела маневра „изпреварване“, като ускорила скоростта.

В момента, когато се изравнила с автобуса, Таскова забелязала, че колата й се отклонила твърде много вляво и застрашително се доближила до металната мантинела, разделяща двупосочното движение по магистралата. При това, обвиняемата рязко завила вдясно към автобуса и веднага отново завила волана вляво, за да предотврати удар с него.

Изплашена, тя направила трета маневра обратно вдясно, при което автомобилът й започнал да се клати и ударил с предната дясна част пътническия автобус. Последвало приплъзване на „Рено“ и достигането му до предната ос на автобуса. Предната дясна гума на колата се вклинила в предния ляв калник на автобуса. Външната част на дясната гума на лекия автомобил била срязана и блокирана в калника на „Мерцедес“.

По този начин гумата на лекия автомобил променила посоката на движение на автобуса вдясно. Водачът му нямал никаква възможност да я промени и въпреки задействаните от него спирачки и опита да завие наляво, продължил да се движи вдясно. „Мерцедес“ преминал косо през „аварийната“ лента и банкета и с челната си дясна част навлязъл във водосточна канавка. Автобусът се наклонил вдясно, при което лекият автомобил се откачил от него и се установил на място наоколо. При накланянето на автобуса, дясната странична част опряла в земната повърхност. В това положение, триейки се в земята, продължило движението му напред около 20-30 метра.

След като двете МПС преустановили движението си, Цвета излязла от автомобила си и незабавно се обадила на телефон за спешни случаи 112. Жената се насочила към пострадалите, за да им помага с каквото може, предоставяйки телефон и вода.

Вследствие на предизвиканото от обвиняемата ПТП настъпила смъртта на шестима пътници, които след като счупили страничните стъкла с телата си, били притиснати между автобуса и земната повърхност. При изпадането от седалките, вследствие обръщането на автобуса надясно, били причинени средни телесни повреди на седемнадесет души. Останалите пътници получили леки наранявания.

Според заключението на назначената по делото автотехническа експертиза непосредствено преди ПТП двете моторни превозни средства са били изправни. Автобусът се движел със скорост 120 км/ч., а лекият автомобил със 100 км/ч.

Причините за настъпване на тежкия пътен инцидент са субективните действия на обвиняемата Таскова, която по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично място между двете превозни средства. За нея ударът е бил предотвратим, ако бе осигурила минимална странична дистанция от минимум 1,16 метра, докато за водача на автобуса той е бил неминуем.

Предстои делото да продължи в съда.


В категории: Новини , Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Дан
30.10.2019 09:52:01
0
0
Да кажат свидет. От рейса той говорол ли е по тел или с някой това не може колата да обърне рейса !!
3
Дан
30.10.2019 09:51:53
0
0
Да кажат свидет. От рейса той говорол ли е по тел или с някой това не може колата да обърне рейса !!
2
Дан
30.10.2019 09:51:45
0
0
Да кажат свидет. От рейса той говорол ли е по тел или с някой това не може колата да обърне рейса !!
1
Някой
14.03.2019 19:38:37
0
1
Автобуса не се ли е движил малко бързо със 120 км/ч?
И след като вози живи хора би трябвало да внимава малко повече със скоростта и другите участници в движението.
А при положение че той се е движил с тази скорост а автомобила със 100км/ч не е възможно да се предприеме маневра изпреварване.
Помислете с главите си малко. Или понеже автобусът е на въпросната фирма ,а повечето знаем как работи системата в България трябва да има виновен.
Да така е има жертви но както казах по горе с изложените скорости на двете ППС-та маневрата е невъзможна
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки