Полиция и жандармерия обсадиха гетото в квартал "Победа" в Бургас


Полиция и жандармерия обсадиха гетото в квартал "Победа" в Бургас
14 Март 2019, Четвъртък


Циганите се бунтуват, че останаха без вода. Борчовете им обаче надхвърлят 100 000 лева, които ще трябва да плащат нормалните данъкоплатци

Автор: Светлана Николова

Полицаи от звеното за борба с масовите безредици към ОДМВР-Бургас, жандармерия и служители на общинска полиция са обсадили циганското гето в бургаския квартал "Победа". Струпването на силите на реда е заради ескалиращо напрежение сред ромите.

Тази сутрин водата на част от тяха е спряна заради натрупани задължения за над 100 хил.лв. Проверка е установила, че 10 битови потребители, които са пуснали отклонения към дузина свои съседи, на практика не са плащали задълженията си от години, заради което дружеството, със съдействието на Община Бургас, е спряло водоснабдяването.

Буквално часове, след като това се е случило, правозащитни или по-точно циганозащитни български организации са вдигнали аларма в Европарламента. В момента чрез зеления евродепутат Ромео Франц (самият той с ромски произход) те се опитват да окажат натиск на Община Бургас и ВиК да възстановят водоснабдяването.


Ромео Франц стана евродепутат благодарение на Зелената партия в Германия

Според Франц, хората в гетото „много страдали“ заради спряната вода. Нямало как да се измият и изкъпят, а те силно искали  да се освежат без пари. Освен това имали и малки деца, които оставали жадни.


Те също са депутати на Партията Зелените, само че в Баварския ландтаг (парламент). От ляво надясно: Жана Ридел, Ан-Катрин Бюргер, Юлия Щинкен, Петра Вайцел, Теса Ганзерер

„Няма да се подадем на натиск. Опитваме се да вкараме ред в квартала и никой няма да ни отклони от този път“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Преди минути той запозна председателят на българския клон на Еврокомисията Огнян Златев със сигнала.

Очаквайте подробности.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки