Седмицата на гората тази година ще е посветена на три юбилея


Седмицата на гората тази година ще е посветена на три юбилея
14 Март 2019, Четвъртък


Вижте подробности за програмата й

Автор: Десант

Тазгодишната седмица на гората (1-7 април) ще е посветена на 140-годишнината на централната горска служба, 120 години горски печат и 110 години от създаването на Съюза на лесовъдите в България и ще премине под мотото: „140 години история и традиции и грижа за бъдещето на гората".

Официалното й откриване ще се състои на 1 април от 11 ч. в Драматичен театър „Н.Й. Вапцаров" в Благоевград. 

Програмата предвижда Ден на отворените врати в горските стопанства, изложба на изделия от дърво, изработени от ученици от професионалните горски училища, изложба за развитието на горското дело в България, залесителни мероприятия и забавления за деца, сред които изграждане на шатра в Южния парк в София и творчески работилници.

През 1925 г. е приет поредният нов Закон за горите, на който дължим учредяването на Първия празник на залесяването. За първи път предложението той да се превърне в Седмица на гората е изказано от стажант-лесовъда Георги Минков в статията му "За празника на залесяването" в сп. "Горски преглед" (кн. 1-2, 1934 г.). Това предложение е прието и първата Седмица на гората, открита от началника на Отделението за горите и лова Илия Стоянов, е проведена от 15 до 22 април 1934 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки