Край на наргилетата на обществени места!


Край на наргилетата на обществени места!
13 Март 2019, Сряда


Парламентът прие забраната, предложена от Валери Симеонов и НФСБ

Автор: Десант

Парламентът прие днес единодушно забраната за пушене на наргиле, както и предлагането, и продажбата му на деца. Промените в Закона за здравето, във връзка с тази забрана, бяха подготвени от Валери Симеонов и народните представители от НФСБ.

Целта на предложените промени е опазване здравето на хората и в частност – това на децата, тъй като пушенето на наргиле доказано причинява сериозни вреди, посочват както експертите, така и вносителите. Засягат се най-вече дихателната система, сърдечно-съдовата система, зъбната кухина и зъбите.

Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето.

Допълнителен фактор за увеличаване риска при пушене на наргиле е многократното всмукване от лулата – за разлика от пушенето на цигара то може да трае средно 45 минути, докато при цигарата е около 5 минути.

По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено през 2013-2014 г., България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място – по пушене веднъж седмично от 15-годишните.

Ето защо, с приетото на първо четене изменение се цели да бъде преустановена тази негативна тенденция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки