Турция отложи делото срещу четиримата български граничари


Турция отложи делото срещу четиримата български граничари
12 Март 2019, Вторник


Българският съд оправда Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков за смъртта на турския бракониер с мотив, че инцидентът е нещастен случай, но турската страна отказа да приеме съдебните актове на българските магистрати

Автор: Десант

Отложиха делото срещу четиримата български граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков, които са обвинени от Тежкия наказателен съд в Къркларели за убийството на турски гражданин – бракониер-нарушител на държавата ни граница.

Съдът в турския град насрочи делото за 3 септември, а причината е, че ведомството все още не е получило документите от българския съд. Минути преди началото на съдебния процес днес турският адвокат Джошкуннула обяви, че е внесъл молба за прекратяване на наказателното производство, каза българският защитник на един от граничарите – адв. Росен Кожухаров, цитиран от сайта Флагман.бг.

"От страна на турския колега - адвокат, който представлява българските граждани, е внесена молба до турския съд за прекратяване на наказателното производство, по която молба съдът все още не се произнесъл. Най-вероятно такова произнасяне ще има до следващото съдебно заседание", обясни още Кожухаров.

Припомняме, че българският съд оправда граничните за смъртта на турския бракониер с мотив, че инцидентът е нещастен случай. Според турското законодателство инцидентът е станал на българска територия, но в турска лодкаа, а това не е достатъчен мотив да бъде водено дело. Това са аргументите на турския адвокат Джошкуннула, с които той иска прекратяване на наказателното производство.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу четиримата граничари. То трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

До делото в турския наказателен съд се стигна, след като турската страна отказа да приеме съдебните актове на българския съд.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки