Иде ли краят на ерата „Панайот Рейзи“ в Созопол?


Иде ли краят на ерата „Панайот Рейзи“ в Созопол?
11 Март 2019, Понеделник


Пълни лъжи са обвиненията на прокуратурата срещу мен, изригна кметът по телефона. Десант обаче припомня част от скандалите, свързани с неговото име през годините

Автор: Севдалина Пенева

„Нищо не знам за никакви обвинения, от вас научавам. Каквото и да са писали обаче от прокуратурата, да знаете – пълни лъжи са!“ - така коментира по телефона пред наш репортер кметът на Созопол Панайот Рейзи информацията от Софийска градска прокуратура, че срещу него е повдигнато обвинение за източване на близо 2 милиона лева.

Припомняме, че преди по-малко от час прокуратурата излезе с официално изявление по случая. Престъпната дейност на Рейзи се изразявала с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени строително монтажни работи.

Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури.

Става дума за 33 описани в прокуратурата случая на плащане на фиктивни ремонти с фалшиви документи, за периода от 2013 до 2017 година.

Кметът на община Созопол обвинен в присвояване на близо 2 милиона лева

Съобщението на Софийска градска прокуратура изненада жителите на Созопол, които са загубили вяра, че кметът им някога ще бъде преследван от закона.

Скандалите около името му гръмнаха още по време на първия му мандат 2007 – 2011 г. В края на октомври 2009 г. Рейзи, полицаят Радостин Щерионов и бизнесменът Георги Стоев (собственик на веригата хотели „Arkutino resort”) бяха задържани за срок от 24 часа в РПУ Приморско за бракониерски лов, с прясно отстреляна кошута, чийто труп бе открит в багажника на джипа, с които се предвижвали вип бракониерите.

Кметът на Созопол в ареста след бракониерски лов

Тогава На Рейзи му се размина наказание, съдът прие абсурдното му обяснение, че бил посред нощ в гората за гъби, а убитото животно му било подхвърлено.

Особеностите на българския лов... на гъби

По време на управлението на Рейзи – вече 3 мандата, един след друг малкото останали незастроени терени в Созопол постепенно се изплъзнаха от управлението на общината. Било с намесата на държавата или пък доброволно предоставени от местната управа, те преминаха в частни ръце.

Араби купиха плажа на Аркутино

Градът първо загуби Райския залив. После дойде редът на Мидения плаж. 

През юли 2009 година Рейзи се опита да подари 20 декара общински земя на първа линия край морето на своя приятел и основен спонсор Николай Банев, който в момента също е обвиняем за пране на пари в огромни размери.

Банев отрязан за 20 декара до "Градина"

От години в курортното градче е обществена тайна, че кметът, припознат за свой и издигнат от партия ГЕРБ на последните местни избори през 2015 г., се ползва с политически чадър и затова законите в държавата не важат за него.

На плаж край Созопол - царят дава, пъдарят не дава

Срещу него има десетки сигнали, че парите от строителната програма на общината се насочват към само две фирми, едната от които е на бизнесмена, задържан заедно с него по време на бракоиерския лов преди 10 години.

Освен измамите, установени от прокуратурата, Рейзи е известен и като малкото българские кметове, които миналата година бойкотираха явно Закона за шума.

Валери Симеонов: Кметът на Созопол Панайот Рейзи е с нарушителите в курортния град

Кое е лицето – титуляр на банковата сметка, към което Рейзи е отклонявал общинските милиони, предстои да видим. Както и, дали този път законът ще се стовари върху него с цялата си строгост.

В Созопол вече се говори, че цялото мероприятие на прокуратурата е с цел да откаже Рейзи да се кандидатира за пореден мандат на предстоящите местни избори, слес които цялото разследване ще изтече в канализацията, подобно на много други от началото на прехода.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки