Кметът на община Созопол обвинен в присвояване на близо 2 милиона лева


Кметът на община Созопол обвинен в присвояване на близо 2 милиона лева
11 Март 2019, Понеделник


Спрямо Панайот Рейзи е взета мярка за неотклонение „подписка“

Автор: Янко Крумов

След кметицата на Златица, издигната от БСП, обвинена за длъжностно присвояване на над 1 милион лева, Софийска градска прокуратура (СГП)  повдигна днес обвинение и на Панайот Рейзи, кмет на община Созопол.

Той ще отговаря за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери – близо 2 милиона лева.

Панайот Рейзи  е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода  от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари  в общ размер 1 989474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

За улесняване на присвояването Панайот Р. е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната деятелност на Панайот Рейзи се изразявала с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Панайот Рейзи е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  (длъжностно присвояване) Рейзи може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ivan
11.03.2019 18:10:51
4
1
Какво "може" да получи наказание? Това си е задължително след подобен случай. Затвор и конфискуване. За лишаване от права да упражнява подобна професия или дейност да не говорим. Какви са тези меки наказания? И тези неконкретни думи/последствия от рода на "може" да получи наказание? Щом Созопол има подобен случай, представям си огромните София, Варна и Пловдив и т.н. какво се случва. А щом София е решила да го "подгони" значи има вътрешен скандал между тях.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки