Жители на Куртово Конаре: Спрете да крадете от находището!


Жители на Куртово Конаре: Спрете да крадете от находището!
Снимка: Монитор
11 Март 2019, Понеделник


Хората излизат в четвъртък на пореден протест, искат Министерството на енергетиката да спре концесията за добив на мраморен варовик

Автор: Янко Крумов

Жители на Куртово Конаре излизат на пореден протест пред Министерството на енергетиката на 14 март, четвъртък, от 12,30 ч., с искане да бъде спряна концесията за добив на мраморен варовик край населеното място. Това съобщават от Инициативния комитет за спиране на кариерата, които са едни от организаторите на проявата.

От там припомнят, че за находище „Куртово Конаре“ има дадена концесия за добив на мраморизиран варовик на фирмата „Персенк Инвест“ ООД.

Наред с нея на находището добив осъществява и фирмата „Инвестор“ ЕООД. Същата няма концесия, но през 2018 г. е доставила на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД  варовик от находището за  8 185 840 лв.

Този незаконен добив става със съгласието на концесионера, който от своя страна извършва свръхдобив, са казва в текста на съобщението до българските медии.

„Вместо да прекрати тази незаконна дейност и самата концесия, министерството на енергетиката, което от една страна е регулатор на добивната дейност, а от друга - купувач на незаконния добив чрез държавната ТЕЦ, си затваря очите.

При тази очевидна безстопанственост се ограбва и ощетява обществото, тъй като се добиват подземни богатства и не се заплаща концесионна такса. Такива деяния са подсъдни по чл. 240а и чл. 219 от НК“, кагеторични са от Инициативния комитет.

От там уточняват, че вече има внесени сигнали до Главната прокуратура и до Европейската комисия. 
Жителите на Куртово Конаре настояват Министерството на енергетиката да спре концесията и грабежа на двете фирми.  


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки