В мотивите към актовете на правителството ще се включват антикорупционни мерки


В мотивите към актовете на правителството ще се включват антикорупционни мерки
Снимка: Пресцентър на МС
08 Март 2019, Петък


Предложението за промяна на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация е на Националния съвет по антикорупционни политики

Автор: Десант

В мотивите към законопроектите на Министерския съвет и в докладите на министрите да се включва раздел с мерки за противодействие на корупцията, когато такива се съдържат в предложения акт, както и да се посочва дали предлаганите документи няма да създадат корупционен риск.

Такова предложение за промяна на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация направи Националният съвет по антикорупционни политики (НСАП).

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, както и през изминалата година, ще дава също своята независима оценка в тази посока.

През 2018 г. НСАП прие Насоки за изготвяне на антикорупционни планове от министерствата и държавните агенции. С цел предвиждане на адекватни, а не формални антикорупционни мерки, плановете бяха подложени на последващ анализ от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Препоръките на Комисията ще бъдат изпратени на институциите за съобразяване с тях, а институциите ще докладват на НСАП и Комисията дали са изпълнени препоръките.

Под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева НСАП прие и препоръка да бъдат фокусирани усилията за обучение на служителите, за изготвяне на антикорупционни планове от Института за публична администрация с участието на неправителствени организации, Главният инспекторат и Комисията. НСАП се обедини и за провеждане на повече кампании за нетърпимост срещу корупцията и за сигнализиране от гражданите.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева информира за проект на директива, въвеждаща за тристепенна система за подаване на сигнали за нарушения. Предвижда се  в нея да има предпазен механизъм за хората, подаващи сигналите - забрана уволнение, понижение, негативна атестация. 
НСАП прие и отчет за изпълнението на мерките, които не са приключили по Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015- 2020 – финалното изпълнение на мярката за засилване капацитета на инспекторатите в министерствата, работата по хода на изпълнение на проектите по новата наказателна политика, създаването на партньорство на изпълнителната власт със съществуващите платформи за онлайн и мобилно подаване на сигнали и жалби срещу действия на администрациите или други закононарушения, по които се изисква реакция на институциите, създаването на система като единна входна точка за всички сигнали и жалби на граждани срещу действия на администрацията.

В отчета са посочени и предприетите и изпълнени от правителството мерки за облекчаване на гражданите и бизнеса и за ограничаване на намесата на човешкия фактор при предоставянето на административни услуги и осъществяване на контролни функции Към юни 2018 г. са изпълнени 516 мерки, 200 мерки са в процес на изпълнение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки