НФСБ с изложба в Народното събрание за спасяването на българските евреи


НФСБ с изложба в Народното събрание за спасяването на българските евреи
07 Март 2019, Четвъртък


С изложба като тази трябва да прекратим опитите за омаловажаване приноса на българската държава – Царство България тогава, на българската общественост и народ в това уникално по рода си дело, подчерта лидерът на Националния фронт и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов

Автор: Десант

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция „Обединени патриоти“ Валери Симеонов откри във фоайето на Народното събрание днес документална изложба „1943: Преследване и защита – съдбата на българските евреи“.

Изложбата е по повод годишнината от отбелязването на спасяването на българските евреи.

Заедно с експозицията бе представена и книгата „Краят увенчава делото“ – сборник с материали от международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, провела се във Великотърновския университет на 15 и 16 юни 2018 година.

Заедно с Валери Симеонов на откриването на изложбата в Народното събрание бяха и авторите, участвали в научната конференция, сред които проф. Пламен Павлов, арх. Елко Хазан и инж. Самуил Ардити.

„За мен е чест да открия изложбата, организирана от депутатите от НФСБ, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи. Тази дата се отбелязва всяка година. За съжаление, много често – рутинно. Днешната изложба има претенциите да отправи един по-различен поглед към фактите, към историята за спасяването на българските евреи“, заяви при откриването Валери Симеонов.

По думите му този по-различен поглед се дължи на обстойното изследване и работата на участниците в международната конференция.

„С този поглед нашата цел е да прекратим опитите за омаловажаване на приноса на българската държава – Царство България тогава, на българската общественост, на българския народ в това уникално по рода си дело“, почерта Валери Симеонов.

Той припомни парадокса, на който станахме свидетели и жертва през есента на 2017 година, когато говорителката на Външно министерство на Руската федерация Мария Захарова извърши откритието и оповести, че българските евреи били били спасени от съветската армия.

Премълчаване и изопачаване на фактите не трябва да допускаме. Приносът на видни исторически наши личности не трябва да бъде омаловажаван. Нямаше как българските евреи да бъдат спасени без съдействието – неафиширано, на висшата държавна власт в лицето на Цар Борис Трети, без съдействието на Патриарх Кирил, Екзарх Стефан, Димитър Пешев, Никола Мушанов, съюзите на офицерите, на художници, на лекари, адвокати, припомни Валери Симеонов.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки