Край на храненето на свинете с кухненски отпадъци


Край на храненето на свинете с кухненски отпадъци
06 Март 2019, Сряда


Вижте какви са глобите за стопаните, които продължават да правят това

Автор: Десант

Край на храненето на свинете с кухненски отпадъци. Глоба от 300 до 500 лева заплашва стопаните, които продължават да забъркват помия на своите прасета.

Санкцията е посочена в Програмата за надзор и контрол на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в България през 2019-2021 г., публикувана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В нея е записано, че собствениците на животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на свине, са длъжни да спазват две забрани. Едната е да не се допуска движение на неидентифицирани животни до пазари, изложения, кланици, панаири, състезания и до други стопанства или населени места.

Другата също стана широко известна във връзка с мерките срещу АЧС – във всички видове стопанства, включително и в тези от типа „заден двор“, е забранено изхранването на свине с кухненски отпадъци.

При нарушение на някоя от забраните Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда глоба за собствениците на животни от 300 до 500 лв. при първо нарушение и от 500 до 1000 лв. при повторно. За юридическите лица санкциите са от 1 000 до 3 000 лв. при първо нарушение и от 2 000 до 5 000 лв. в следващ случай.

Тригодишната програма срещу АЧС е насочена към мерки за биосигурност за опазването на 2983 стада с общо 452 401 животни в стопанското свиневъдство, както и към наблюдение на 94 741 диви прасета.

Предвижда се всяка година ветеринарните власти да изследват средно 30 000 проби от животните.

В Програмата са определени 11 високорискови региона, където ще се извършва целево вземане на проби от отстреляни диви свине. От всеки регион се вземат по 60 проби за година, които се изследват вирусологично за АЧС.

Специално внимание ще бъде обърнато на преброяванията на животните в домашните стопанства.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки