Училищни директори окичиха Дърво на ценностите по време на „Диалози в образованието“


Училищни директори окичиха Дърво на ценностите по време на „Диалози в образованието“
05 Март 2019, Вторник


100 преподаватели и управленски персонал от 20 града участваха в иновативен формат на не-конференция с представители на МОН


Във формат на „не-конференция“ протече двудневното събитие „Диалози в образованието“, което събра ключовите участници в процеса у нас – директори, зам.-директори, зам.-министър и експерти от МОН и от РУО в страната. Събитието събра представители на образователната система от 20 населени места в страната – Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Враца, Видин, Габрово, Дупница, Златица, Карлово, Козлодуй, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе, Сливен, Смолян, Сопот, София, Търговище.

Всички участници в не-конференцията бяха поканени да сложат своите ценности на специално създаденото Дърво на ценностите за събитието. „Приложимост и адекватност – това слагам аз тук“ – каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. – „Това са моите приоритети и ценностите на образованието днес. Всички сме отговорни – министъра, заместник-министрите, директорите, учителите.“

„Диалози в образованието“ е продължение на стартиралата през 2015 г. програма „Предприемачи на бъдещето“, инициирана от Джуниър Ачийвмънт България и евродепутата от ЕНП Владимир Уручев. Програмата обхвана пет общини в страната – Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин, достигайки до 90 ученици от 10 училища, които участваха в практическия курс по предприемачество на JA „Учебна компания“. 20 учители и директори от тези райони взеха участие в събитието в края на миналата седмица.

Чрез интерактивни сесии и формати като световно кафене, дизайн за промяна и коучинг подход „не-конференцията“ се фокусира върху важността от взаимодействие между различните участниците в образователната система и вдъхнови директорите и учителите да проявяват креативност при въвеждането на иновативни практики в клас. 

„Голям брой европейски стратегии подчертават значимостта от развиването на предприемаческата компетентност, като ключова предпоставка за успешна реализация на пазара на труда – Рамката за Ключови компетенции през целия живот, Рамката за Образование и обучение 2020, Стратегията „Европа 2020“, Европейската рамка за предприемаческата компетентност (EntreComp).  От друга страна у нас, в България, все още има до някаква степен неразбиране за същността на промените, въведени от новия в Закон за предучилищното и училищното образование.

Процесът на взаимодействие между училището и образователните власти може и трябва да бъде подобрен. За тази цел трябва да се приложи холистичен подход при преподаване на технологии и предприемачество и развиване на иновативното мислене и STEM уменията в училище.“ –  изтъкна Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

През втория ден на събитието се проведе дискусия и изследване на възможностите както за по-обхватно включване на предприемачеството като предмет, така и за въвеждането на култура на предприемчивост в училищата. Фасилитатори от JA предложиха различни иновативни коучинг инструменти за колективно решаване на предизвикателни задачи, с които подкрепиха учителите и директорите в изкристализиране на идеите им за действие.

Чрез методологията дизайн мислене учителите и директорите създадоха модел на желаната от тях промяна в образователната система и предложиха своята визия и личен план с какво те могат и ще допринесат лично за тази положителна промяна в кратки срокове.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки