Тази година ще може да се събират 11 билки


Тази година ще може да се събират 11 билки
Снимка: Десант
05 Март 2019, Вторник


Вижте кои са те

Автор: Десант

През тази година са определени допустими за събиране количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените им находища, извън територията на трите национални парка. Към тях спадат лечебна иглика, червен божур, бял пелин, лазаркиня, лудо биле, кисел трън, шапиче, ранилист, безстъблена решетка, лютива тлъстига и елшовиден зърнастец.

Тези количества в последствие се разпределят от директорите на съответните Регионални инспекции по околната среда и водите на фирмите, подали заявления за ползване.

Това е регламентирано в подписаната от министъра на околната среда и  водите Заповед за специалния режим на опазване и ползване на лечебните растения през календарната 2019 г., обнародвана в Държавен вестник.

Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

При извършване на търговска дейност с лечебни растения, включени в приложението към заповедта, нарушителите ще бъдат санкционирани.

Изключение и тази година е наричаният с различни имена чай – мурсалски, пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), който е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Забраната за бране на лечебното растение за стопански и за лични нужди е с цел да се възстановят находищата му в природата.

Мурсалският чай се култивира лесно и е разпространен почти във всички частни дворове на селищата около неговото естествено разпространение. Има много научни доказателства, че лечебните качества на култивираните екземпляри от това растение са еднакви с тези на растящите в дивата природа.

Със заповедта се забранява събирането на билки от 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, жълт мак, бял риган, момина сълза, лечебна ружа и др. Някои от тях лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.

Заповедта на министъра може да видите ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки