Слънцето цял февруари е било без петна. Какво означава това?


Слънцето цял февруари е било без петна. Какво означава това?
05 Март 2019, Вторник


Вижте как въздействат върху планетата периодите на ниска слънчева активност

Автор: Десант

През целия февруари на Слънцето не е имало петна. За посреден път това явление е наблюдавано през август 2008 г. Тогава небесното светило е било в най-дълбокия слънчев минимум за цялата космическа ера. Сега се развива нов слънчев минимум и се очаква ттой също да е така дълбок. От началото на годината Слънчето е било без петна през 73% от времето.

Слънчевият минимум е нормална част от слънчевия цикъл. Той е открит през 1859 г. Обичайно на всеки 11 години количеството на слънчевите петна спада до нула. Тъмните области, които произвеждат слънчеви изригвания и коронарни изхвърляния на маса, изчезват от слънчевия диск за продължителен период от време. 

Как се отразява това на нащата планета?

Ной-голямото му въздействие е свързано с космическото лъчене. В периодите на ниска слънчева активност високоенергийните частици от дълбокия космос проникват във вътрешността на Слънчевата система с по-голяма лекота. 

Космическите апарати на НАСА и аеростатите фиксират увеличено ниво на радиация. 

Космическото лъчене може да промени потока на електричество през атмосферата на Земята, да предизвика мълнии, потенциално да промени облачната покривка и да порази пасажерите в самолетите с екстремални дози радиация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки