НФСБ: Президентът цинично погази Конституцията


НФСБ: Президентът цинично погази Конституцията
Снимка: Президенството
02 Март 2019, Събота


Недопустимо е точно в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се говори на чужд език, независимо какъв - категорични са от патриотичната формация

Автор: Десант

Ръководството на НФСБ разпространи своя позиция, в която изразява възмущението си от грубото погазване от страна на президента на Република България Румен Радев на чл. 3 от Конституцията, който гласи, че „Официалният език в републиката е българският“.

На 1 март в Президентството държавният глава е разговарял с Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски. „Унизително, цинично и арогантно! Като че ли българското президентство е столова в централата на НАТО!" - коментират от НФСБ случилото се.

От патриотичната формация са категорични, че с поведението си президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че „ползването на българския език е право и задължение на българските граждани“.

„Езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и дух, защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си президентът Радев унижи не само свещеният език на Вазов, Ботев и Хайтов - „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява.

Унижи го за втори път след като позорно и гузно премълча назидателната реч на руския патрирах Кирил точно преди една година.

Българският президент Румен Радев не само игнорира посочените конституционни норми, но забрави, че съгласно чл. 92, ал. 1 представлява не само себе си, но и Република България в международните отношения, а следователно и всички български граждани" - заявяват още в позицията си от Националния изпълнителен комитет на НФСБ.   

Валери Симеонов, Валентин Касабов, Данчо Хаджиев и Борис Ячев изтъкват, че е недопустимо да се нарушава Конституцията и точно в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се говори на чужд език, независимо какъв.

От името на НФСБ те настояват президентът Радев „да се извини на българския народ за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение, поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин".

Съзнавайки, че юридически трудно биха обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искат отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, от „Национален фронт за спасение на България" се обръщат към основния блюстител на законността в  Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на  действията на държавния глава.


В категории: Новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
ГОВЕДА
03.03.2019 20:37:02
0
0
АБЕ ПАТРИОТИ КАТО НЕ ЗНАЕТЕ ЕЗИК ХАК ВИЕ
3
ГОВЕДА
03.03.2019 20:36:59
0
0
АБЕ ПАТРИОТИ КАТО НЕ ЗНАЕТЕ ЕЗИК ХАК ВИЕ
2
ГОВЕДА
03.03.2019 20:36:51
0
0
АБЕ ПАТРИОТИ КАТО НЕ ЗНАЕТЕ ЕЗИК ХАК ВИЕ
1
Дядо
02.03.2019 20:15:31
0
0
В нашето село имаше 14 английски къщи (останаха две) и нито един англичанин не разбираше български. На какъв език трябваше да разговаряме с тях, за да спазим Конституцията.
Лидерът на НФСБ наруши Конституцията, като принуждаваше българска гражданка да напусне България.
Чл. 26.
(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки