Какво не знаем за белия и червения конец


Какво не знаем за белия и червения конец
Снимка: ЕМО "Етър"
01 Март 2019, Петък


Освен за здраве, мартеницата има и предпазващо действие. Вижте защо

Автор: Десант

Дойде ли Баба Марта, се окичваме с мартеници - за здраве, късмет и благополучие. Но едва ли се замисляме по-задълбочено какво всъщност е значението на този своеобразен древен амулет, оставен ни в непреходно наследство от нашите още езически деди.

Някои неизвестни неща за мартеницата разкрива доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН прз сайта binar.bg.

„Значението на мартеницата, освен за здраве, е и предпазващо, затова с нея са се кичели всички в семейството, къщата, дори домашните животни.

Защо и от какво се предпазваме?

Месец март маркира прехода между зимата и пролетта, а във всяко преходно време трябва да сме защитени от лоши сили и помисли. Това е време на съживяване на природата, когато с всичко, което расте и цъфти, се активизират и вредоносните сили.

Най-старите описани и документирани от етнографите мартеници са съвсем прости и представляват усукана червено-бяла нишка. Всъщност и в това има символика, както отбелязва в книгата си доц. Вихра Баева – нишката е универсален символ на съдбата, завъртането й е символично представяне на раждането и живота.

Основните цветове на мартеницата са червеният и белият – червеното има защитна и прогонваща сила, но то се свързва и с живота, кръвта и енергията. Затова и на самия 1 март преди изгрев слънце всяка жена трябва да изнесе и да намята на вратата, на оградата или на плодно дръвче червени тъкани – кърпа, дреха, особено престилка или пояс, за да се усмихне Баба Марта. Белите тъкани са забранени, защото се вярва, че те ще удължат зимата и ще донесат още сняг и студ.

Защитната е само една от функциите на мартеницата. Също толкова важно е значението й на

магическа подкрепа за жизнените сили,

растежа и възпроизводството. Тази нейна функция намира израз в съчетанието на бяло и червено, на женското и мъжкото, защото носенето на мартеници стимулира и репродуктивната енергия.

В Западна България са познати фигурите на Пижо и Пенда, които символизират очакваното съединение на мъжките и женските сили, което се свързва както с възраждането на природата в пролетния сезон, така и с плодовитостта на хората".

Източникbinar.bg


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки