Среднощни акции за незаконна сеч в Карнобат и Сунгурларе, има конфискувани коне (СНИМКИ)


Среднощни акции за незаконна сеч в Карнобат и Сунгурларе, има конфискувани коне (СНИМКИ)
Снимка: СКАТ
01 Март 2019, Петък


Напълно унищожени са горите край Крумово градище, установи проверка на  Регионалната дирекция по горите в Бургас

Автор: Кристина Лазарова

Три каруци, 3 коня, една моторна резачка и няколко брадви на бракониери, както и солидно количество дървесина конфискуваха в нощта срещу 1 март служители на Регионалната дирекция по горите - Бургас. Мащабната акция срещу извършителите на незаконна сеч бе проведена на територията на общините Карнобат и Сунгурларе. В операцията се включиха и представители на МВР и Държавните горски стопанства в двете общини.



Проверката тръгна от горите край село Крумово градище, в близост до Карнобат, където има сигнали, че от дни се сече до голо. Действително широколостните насаждения там са напълно унищожени.



Както и друг път в  Десант сме писали, циганите имат „запазена марка“ да оставят след себе си осакатени стволове на дървета на около метър от земята. Защото ги мързи да се навеждат. Там, откъдето минат топорите и резачките на мургавите бракониери, там гора не остава.

Ловът на нарушители продължи в горите на община Сунгурларе. Служителите на РДГ и специализираната полиция там заловиха на местопрестъплението група роми, които, използвайки тъмната част на денонощието, извозваха с каруци прясно изсечена дървесина.



Нито един от тях не представи разрешителни за сеч, дървесивата не беше маркирана, липсваха и необходимите документи за превоз на дърва.

Конфискуваните каруци, коне, резачки и брадви ще бъдат продадени на търг, а техните собственици, хванати в нарушение, са задържани в ареста в Сунгурларе за 24 часа.



Проверките за незаконна сеч в Бургаска област продължават. Наказанията обаче не възпират унищожаването на българската гора.

През миналата година по предложение на патриотите от НФСБ парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се предвиждат ефективни мерки при установяване на незаконна сеч в горите.

Едни от промените гласят, когато предметът на престъплението или нанесените щети са на стойност над една минимална работна заплата, нарушителите да се наказват с затвор до 6 години и с глоба от 1000 до 20 000 лв. 

Все още обаче законопроекта не е гласуван от Народното събрание на второ четене и в сила е все още стария закон, с който бракониерите минават сравнително леко. Много често местните прокурори отказват да образуват дела, тъй като омаловажават престъпното деяние. 




В категории: Новини , Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Горда българка
03.03.2019 07:20:24
1
0
Ми да се хванат като нас на работа, не да ми лежундрят, ние да им плащаме пребиваването, то така и аз искам. Марш в Индия
2
s
02.03.2019 20:06:47
5
0
Боже мой , как си позволихте да пипнете цели 3-ма ..всяка вечер по 15до30 каруци с дърва минават по черните пътища и влизат в сунгура ,а вие цели 3 ма сте хванали,хахахаха жалка картинка ,жалка държава- всичко е отчитане на дейност..ама няма как ако хванат повече догана ще ги уволни . Държавата работи за циганите, и това всеки го знае ; )
1
Mustafa
02.03.2019 07:25:55
2
6
Emi karakachanena tazi zuma na kara da prikarame zimata na stut cigani cigani ama i te si imat deca nemoje da stoyat na stodeno kogato karakachanena e na toplo i ne misli za grada v sungurlare ima bezrabotica i bes darva v trudno sastoyaniyesme.karakachanena da yade na kenov laynata
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки