Кой е българският свещен път Ел камино


Кой е българският свещен път Ел камино
28 Февруари 2019, Четвъртък


Той преминава през 60 населени места, 19 общини и 5 епархии

Автор: Десант

Камино де Сантяго или пътят Ел камино („Пътят") е древна поклонническа мрежа, крайната точка на които е катедралата в Сантяго де Компостела, където е погребан свети Яков, а пилигримският маршрут следва неговите стъпки в продължение на 780 километра.

България обаче също има свой път Камино, който е известен и като „Светият път на България". Той започва от Велико Търново и е изминаван вече няколко години от група ентусиасти, които следват пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ свети Иван Рилски от старопрестолния град до Рилския манастир.

Както „Десант" вече писа, тази година, когато се навършват 550 години от връщането на мощите на светеца, походът става национален. Председател на инициативния комитет за това начинание е историкът проф. Пламен Павлов, водещ на предаването „Час по България" на Национална телевизия СКАТ.

Поклонническият поход ще е това лято, най-вероятно през юли.

Пътят, които преминава по стъпките на Свети Иван Рилски е свързан не само със свещеното ни минало, но крие и изключителни природни богатства и забележителности.

Българският 550-километров маршрут е разработен от двама жители на Велико Търново - учителя Евгени Коев и математика Паскал Пиперков.

Той преминава през 60 населени места, 19 общини и 5 епархии и ще е маркиран. Най-трудно е трасето между Враца до София. Там пътят ще минава по билото на Искърското дефиле.

Организаторите изтъкват, че не е задължително всички участници да изминават целия маршрут. Ввсеки може да избере докъде да следва групата и откъде да се включи в нея.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки