Бащата на Бургас може да има цели два мемориала в морския град


Бащата на Бургас може да има цели два мемориала в морския град
28 Февруари 2019, Четвъртък


Единият ще е реплика на съществувалия през двадесетте години на XX век надгробен паметник

Автор: Десант

Името на филантропа Александър Георгиев - Коджакафалията, наричан "Бащата на Бургас", не е много извество в страната, но в морския град то е светиня.

Коджакафалията отдава целия си живот и богатство за благото на бургазлии, като дарява имотите си за строеж на жилища и сиропиталище. Върху тях и днес се шири цял квартал в центъра на Бургас.

Преди години неговият надгробен паметник е премахнат и до днес в морския град няма достоен мемориал на големия благодетел. Негов бюст бе поставен единствено в двора на т.нар. иновативно училище.

Местната общинска администрация неколкократно обявяваше процедури за изработка на светски паметник, а след решение на Общинския съвет от 28 април 2015 г. - и на реплика на оригиналния паметник на Коджакафалията, съществувал през двадесетте години на XX век, но до избор на изпълнител и по двата конкурса така и не се стигна.

Сега бургаската община обещава през пролетта на 2019 г. отново да обяви процедурите за възлагане на обществени поръчки за идеен проект на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията, от траен материал (бронз, камък или смесена техника); и за изграждане на негов мемориал - реплика на оригиналния му надгробен паметник.

Преди да се пристъпи към тяхното стартиране и за да изготви коректно документацията, Община Бургас се обърна към местното Дружество на художниците,  за да може гилдията да представи своето компетентно становище по работния вариант на критериите, които ще бъдат заложени в двете технически задания.

След заседание на Управителния съвет на "Дружество на художниците - Бургас" на 20 февруари тази година, в деловодството на Общината е входирано писмо с препоръки.

Относно конкурса за идеен проект на паметника от траен материал (бронз, камък или смесена техника) от Дружеството нямат забележки по представената документация. По процедурата за реплика на стария паметник на Коджакафалията са направени препоръки да се използват запазените камъни от оригинала, а именно:

- Използване на оригиналните камъни по преценка на авторския колектив, като се съхрани целостта им. Не е задължително камъните да бъдат използвани в изпълнението на паметника. При неизползване на оригиналните камъни в композицията на паметника-реплика, те да бъдат експонирани на друго подходящо място, като се съхрани тяхната цялост. В определянето на място за експониране, от Дружеството препоръчват да се ползва експертното мнение на историци, други компетентни институции и личности;

- Съхранените оригинални камъни от съществувалия по-рано паметник да се включат в общата композиция, като бъдат експонирани в ансамбъла редом с възстановения паметник-реплика, с обяснителен надпис за тяхната история.

След приключване на работата по документацията, тя ще бъде изпратена към Дирекция "Обществени поръчки" в Община Бургас, където двете процедури да бъдат финализирани, съгласно Закона за обществените поръчки, и да се пристъпи към тяхното стартиране. 


В категории: Бургас , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки