Представителният духов оркестър на Военноморските сили отбеляза своята 135-годишнина


Представителният духов оркестър на Военноморските сили отбеляза своята 135-годишнина
Снимка: ВМС
28 Февруари 2019, Четвъртък


Първообразът му е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в Русе 

Автор: Десант

На 27 февруари с голям концерт пред препълнената зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, Представителният духов оркестър на Военноморските сили отпразнува 135 години от създаването си.

Първообразът му е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в Русе и наброявал в началото 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи.

Общо 18 души са държали диригентската палка. Първи диригент на оркестъра е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев.

В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов – възпитаник на военно–диригентския факултет на Московската държавна консерватория. Помощник-диригент е капитан-лейтенант Георги Зайранов –завършил Висшия музикално–педагогически институт в Пловдив.

В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Христов, Стайнов, Райчев, Владигеров и много  оркестрови разработки от съвременни автори на поп и рок музика.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки