Само за един ден митничари задържаха над 200 хиляди евро недекларирана валута


Само за един ден митничари задържаха над 200 хиляди евро недекларирана валута
Снимка: Агенция „Митници"
28 Февруари 2019, Четвъртък


Случаите на контрабанда са общо три. Вижте подробностите

Автор: Десант

206 515  недекларирани евро в пътници на митническите пунктове Капитан Андреево, Лесово и „Летище София – пътници“  задържаха митнически служители при три отделния случая в рамките на ден.

Недекларирани 65 000 евро бяха установени при съвместна проверка митнически служители и гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево. Валутата е открита в автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Той пристигнал на граничния пункт на 26 февруари, половин час преди полунощ. Шофьорът и пътниците декларирали, че не пренасят стоки или валута за деклариране.

За превозното средство е подадено искане от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ за извършване на щателна митническа проверка, при която в раницата на един от пътниците, между личния багаж, е открита  полиетиленова торба пълна с пачки с евро в различни купюри. Откритите общо 65 000 евро с левовата равностойност на 127 128 лева са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ под надзора на Районна прокуратура Свиленград.

Недекларирани 104 600 евро с левова равностойност над 200 000 лв. откриха митнически служители на Митнически пункт Лесово, при проверка на напускащ страната лек автомобил. Колата с българска регистрация е пристигнала на митническия пункт на 26.02.2019 г. на трасе за изход на леки автомобили от България към Турция.

Автомобилът е управлявал български гражданин, придружен от двама пътници - и двамата турски граждани, единият от които със статут на постоянно пребиваващ в България. Пред българските митнически служители тримата са заявили, че нямат нищо за деклариране. Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ селектират автомобила за щателна митническа проверка.

По време на проверката, извършена съвместно с митническите служители на МП Лесово, при личен преглед на трите пътуващи лица в автомобила, митническите служители откриват внушително количество контрабандно пренасяна валута, в пачки по джобове на дрехите им. 15 000 евро са открити у шофьора на автомобила- български гражданин.

Други недекларирани 25 200 евро е пренасял единият от пътниците в автомобила- турски гражданин. Срещу двамата са съставени актове за нарушение на Валутния закон.

Най-голямата сума контрабандна валута - 64 400 евро е открита в джобове по дрехите на третия пътник-турски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Срещу него е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор в ГД „Митническо разузнаване и разследване“ под надзора на Районна прокуратура - Елхово. Работата по случая продължава.

Недекларираната валута от общо 104 600 евро с левова равностойност 205 000 лв. е иззета.

В същия ден, 26 февруари, митнически служители от МП  „Летище София – пътници“ откриха и над 36 000 евро при проверка на пътник – български гражданин, пристигнал с полет от Израел. Митническите служители установили, че в джобовете си пътникът пренася 36 915 евро. Валутата е иззета, съставен е акт установяване на административно нарушение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки