11 години след трагедията във влака за Кардам, неволите на БДЖ продължават


11 години след трагедията във влака за Кардам, неволите на БДЖ продължават
Снимка: Дарик
28 Февруари 2019, Четвъртък


Днес са отменени два влака, като движетието между столицата и морето става с огромни закъснения

Автор: Десант

На 28 февруари 2008 г., около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на влак № 2637, пътуващ от София за Кардам, възниква пожар, който бързо се разраства към съседния спален вагон. Инцидентът става при навлизането на влака в индустриалната зона на Червен бряг.

Пътуващите в спалния вагон са 27 човека, в кушет-вагон 35, а в целия влак са общо 150 пътници. След възникването на пожара влакът е спрян и започва евакуация на пътниците.

Огънят е загасен около 5.30 сутринта от пожарникари от Плевен. В пожара загиват 9 пътници, намиращи се в кушет-вагона, сред които и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН Рашо Рашев, извършил най-мащабните археологически проучвания на старата столица Плиска и нейната околност.

Прокуратурата обави, че основна версия за възникването на пожара е късо съединение на едно от осветителните тела в шесто купе на кушет-вагона.

За съжаление, и след тази трагедия, инцидентите с влакове на БДЖ не престанаха. Железопътната компания продължава да превозва пътници със стар и амортизиран подвижен жп състав, изпитвайки хронични проблеми с недостиг на локомотиви за композициите си.

И сега, 9 години след случилото се край Червен бряг, ежедневно се регистрират технически проблеми, които водят до драстични закъснения на влаковете и неспазваме на разписанията им.

Днес, 28 февруари, например бяха отменени бързият влак Бургас-София, тръгнал в 8 ч. от началната си гара, и бърз влак № 3621 София- Бургас, заминал от столицата в 7 ч. тази сутрин и регистрирал закъснение от 110 минути, престоявайки в междугарието Златица- Пирдоп по технически причини.

Движението в отсечката Тулово-Калофер е спряно, а пътниците в отменения участък  са изводени с автобуси.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки