„Мартенските музикални дни” събират в Русе елита на музикалния свят


„Мартенските музикални дни” събират в Русе елита на музикалния свят
Снимка: Десант
25 Февруари 2019, Понеделник


Фестивалът ще отбележи 120-годишнината на Панчо Владигеров

Автор: Огнян Стамболиев

На 15 март, петък, започват „Мартенските музикални дни”. Според традицията, с концерт на домакина, оркестъра на Русенската филхармония.

В голямата зала на обновеното Доходно здание, считано за най-красивата стара сграда у нас, под ръководството на нашумелия диригент  по света  Йордан Камджалов, ще прозвучи една от прочутите симфонии на Густав Малер, Четвъртата, композирана през 1900 г.

В изключително богатата програма, съставена с много вкус и въображение от всеотдайната и незаменима Ива Чавдарова,  в рамките на две седмици са планирани над 40 събития и музикални проекти, разположени в широкия диапазон от старата и нова европейска класика. Броят на участниците е наистина впечатляващ, повече от 650 музиканти – певци, инструменталисти и диригенти от 17 страни на света.

Със специални акценти в програмата фестивалът ще отбележи 120-годишнината на Панчо Владигеров. Ще бъде почетена и 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов.

Специално за събитието в България пристига реномираният немски ансамбъл за съвременна музика „Crush”, за да представи музика от негови съмишленици,  ученици и последователи. Ще бъдат изнесени 15 световни и български премиери на музика от различни автори, като акцент ще има върху творчеството на Васил Казанджиев, Емила Табаков, Симеон Пиронков, Драгомир Йосифов.

Ще гостуват и редица световни звезди: Михаел Баренбойм, Елена Башкирова, Пабло Фернандес, Жерар Косе, Лукаш Генюшас, Йоръм Сон, а също така квартетите „Signum”,  „Шуман“ и „Модиляни“, френското клавирно трио „Вандерер“, майсторите на италианската ренесансова музика от времето на Леонардо да Винчи от ансамбъл  „Росиньол”, известният на международната сцена ансамбъл за съвременна музика „Crush”, както и уникалният британски вокален ансамбъл „The Queen’s Six”.

През тази година Русенската държавна опера (основана през 1949 г.) ще отбележи  своята 70- годишнина. По традиция на Мартенските дни ще има и оперна премиера – на Вердиевия шедьовър „Дон Карлос” с участието наши и чужди артисти, сред които: Светла Кръстева, Ивайло Джуров, Марио Маланини.

Българските участници са също от висока класа: Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Людмил Ангелов, Георги Василев, квартетите „Фрош” и „Куарто”, ансамбъл „Музика нова”.

Предвиждат се изложби, премиери на книги за музиката, творчески срещи, а също така и майсторски класове за младите музиканти в рамките на Академията, носеща името на великия русенец, бащата на българския симфонизъм Саша Попов, по чиято идея неуморният градител на българската музикална култура Илия Темков (1923 – 2002) създаде този уникален и най-авторитетен наш форум на голямата музика.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки