Какво да правим, за да плащаме по-малко за ток и отопление


Какво да правим, за да плащаме по-малко за ток и отопление
22 Февруари 2019, Петък


Няколко прости, но ефикасни съвета за подобряване на енергийната ефективност в дома ни

Автор: Десант

Освен да подменим дограмата и да санираме жилището си, има още няколко малки правила, които ако спазваме, можем да намалим сметките и потреблението на електрическа енергия, без да губим комфорт.

Ето какво съветват от енергоразпределителното дружество ЕВН:

Не спирайте климатика у дома при температури под нулата. Намалете градусите, докато сте навън – така помагате на компресора да работи ефективно, външното тяло не замръзва и поддържате оптимална температура в помещенията.

Когато готвите, използвайте остатъчната топлина на фурната – ако я изключвате 10 минути преди обичайното време, ще спестите до 20% от разходите за нейната работа.

Преминете изцяло към енергоспестяващи LED крушки. Така можете да спестите около 90% от енергията за осветление. В някои помещения можете да инсталирате ключ със сензор за движение, за да използвате светлината само когато ви е нужна.

При пране можете да повлияете на консумацията на електроенергия, като намалите температурата на водата с няколко градуса. Друг начин е да изберете пералня, която е с вместимост, подходяща за консумацията ви – например за до 5 кг пране вместо до 10 кг.

Регулярното почистване на уредите (филтри, размразяване, обдухване, дори почистването на реотаните на фурната) ще намали значително консумацията им на електроенергия и съответно месечните сметки.

Ето и съветите, които може да приложите с цел контрол на потреблението и разходите ви, ако се отоплявате с централно или локално парно:
:
Не покривайте радиаторите с дрехи и пердета и не ги преграждайте с мебели. Те трябва да са открити, така че да излъчват безпроблемно топлина.

Включвайте радиаторите във всички стаи на по-ниска степен, вместо да опитвате да отоплите цялото жилище с един радиатор. На едно отоплително тяло е нужна много повече работа за постигане на равномерна и постоянна температура в целия дом.

Проветрявайте жилището си за кратко с широко отворени прозорци. Така въздухът в помещението ще се смени бързо, но стените няма да изстинат и повторното затопляне на стаите ще е по-лесно.

Оборудвайте отоплителните тела в дома си с вентили с терморегулатори. Така ще можете ефективно да контролирате и да поддържате желаната от вас температура в помещенията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки