Пропуканата от строежа на подземен паркинг сграда на филхармонията в Бургас ще бъде ремонтирана


Пропуканата от строежа на подземен паркинг сграда на филхармонията в Бургас ще бъде ремонтирана
Снимки: Община Бургас и архивни кадри
22 Февруари 2019, Петък


Ще бъде възстановена и оригиналната й фасада

Автор: Десант

Оригиналната фасада  на Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 1913 г. ще бъде възстановена след мащабната реконструкция на сградата. Това съобщиха от Община Бургас. Местната власт вече  съгласува проекта на Министерството на културата, а до края на месец март е предвидено да бъде избран изпълнител.

Сградата е построена през 30-те години на минали век, но след като преди години край нея започна дълбаенето за подземен гараж на площад "Св. св. Кирил и Методий" по стените й се появиха опасни пукнатини. Заради грандоманския проект близкият катедрален храм също се пропука и се наложи да се правят сложни и скъпи укрепвания, за да не падне. Все още не са възстановени жестоко увредените ценни стенописи от църквата.

През 2013 г. бе направен доклад по повод пукнатините в основни конструктивни елементи на сградата на Филхармонията. Освен тях, в нея бяха установени и редица течове от покрива, нарушена цялост на подовите настилки и лицеви материали.

Ремонтът й предвижда  да бъдат възстановени прозорците откъм пл. "Св. св. Кирил и Методий", както е било в началото на миналия век. След реконструкция през 1967-68 г. те са били затворени и сградата губи лицето си към площада.



Освен че ще възвърне стария си облик, концертната зала ще бъде с променени, но по-функционални и естетически решения на вътрешните пространства.

Ще бъде променен и модернизиран и интериорът, като се предвижда продължаване на централното стълбище от фоайето до подпокривния етаж, обновяване на зрителната зала и осигуряване на условия за достъпна среда, оформяне на допълнителна  малка репетиционна, кабинети, съблекални и ново помещение за озвучаване  и осветление под балкона на сградата. Ще бъде трансформирана и сцената, с цел подобряване на акустиката.


В категории: Бургас , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки