Падение: Депутати от БСП взели командировъчни след решението за бойкот на НС


Падение: Депутати от БСП взели командировъчни след решението за бойкот на НС
Снимка: Дневник
22 Февруари 2019, Петък
Автор: Янко Крумов

Дни след забраната от лидерката им Корнелия Нинова да ходят на работа в парламента, се оказа, че депутати от БСП са ползвали командировъчни от парламента. Това разкри по справка на НС председателят му Цвета Караянчева.

Решението на пленума беше миналата неделя, а немалка група соцдепутати са се възползвали от полагащите им се пари за разходи в понеделник и вторник след това.

"Това, че не посещават Народното събрание, е проблем на тяхната група. Защото се оказва, че въпреки желанието на г-жа Нинова да не се получават пари, на 18 и 19 февруари - 16 от тях са взели пътни, 19 депутати пък са взели дневни командировъчни", обяви в кулоарите Караянчева.

"Ако тя няма как да си контролира парламентарната група, е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя Правилника", обясни председателката на НС и лично, след като малко преди това написа официално писмо-отговор на онова, което вчера й бе изпратено от соцлидерката.

Караянчева е категорична, че въпросната заявка на Нинова, че ПГ на БСП се отказва от заплатите си, е само една декларация, която няма правна стойност.

"Има ясно разписано в Правилника как трябва да се направят промените и се надявам г-жа Нинова и групата да са го прочели", коментира председателката на парламента.

По думите й двама от социалистите са заминали и в задгранични командировки.

Караянчева съобщи, че до момента няма постъпили законопроекти за промяна на правилника, въпреки че такива идеи имат и от ГЕРБ, и от Атака.

Председателят на парламента коментира и липсата на парламентарен контрол. Караянчева не смята, че става въпрос за провален парламентарен контрол, защото устните въпроси на депутати, предимно от опозицията, били трансформирани в писмени. Те са над 100 на брой и са качени на сайта на НС, обясни тя.
В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки