Красимир Вълчев настоява Еврокомсията да махне графата "друго" при определяне на пола на учениците


Красимир Вълчев настоява Еврокомсията да махне графата "друго" при определяне на пола на учениците
22 Февруари 2019, Петък


​Засега обаче тя оставала в сила, още повече нямало обществено напрежение по темата

Автор: Десант

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба към Европейската комисия да премахне графата "друго " при определяне на пола на българските ученици в анкетата на платформата SELFIE, съобщава БНТ.

В тази анкета учениците над 9-годишна възраст имат четири варианта да определят пола си - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.

Министър Красимир Вълчев смята, че платформата за дигитална оценка на училищата SELFIE е инструмент на Европейската комисия, чиято цел не е да определя половата принадлежност. Той каза още, че според получената неофициална информация от Европейската комисия причината да има отговор "друго" в графата за пол е в нормативните решения на някои страни по този въпрос.

„В Германия доколкото разбрахме това е по медицински причини, има такава възможност, опитали са се да адаптират инструмента към законодателствата на всички страни. Така че не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със "социален пол", обясни Красимир Вълчев.

Засега графата не можела да се премахне.

Според Красимир Вълчев в момента няма обществено напрежение по темата. Никое от 900-те училища, в които е влязла платформата, не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от само от един родител до медиите.

Министърът присъства днес на Конференция за дигиталните технологии в училище. Инициативата на вестник "24 часа" събра през последните месеци учители, родители и ученици, които дадоха своите препоръки как да се развива дигиталното образование.

Учениците искат дигитални тестове и видеоуроци, които да възприемат повече като игра. Искат и комисия от ученици да одобрява дали учебниците са разбираеми и интересни, а телефоните да могат да се използват в час, защото са полезни.

Министърът обеща и създаване на т. нар."Облачна система"- безплатно електронно съдържание, което да бъде използвано от учениците.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки