С два нови атрактивни туристически обекта ще се сдобие в скоро време Бургаският край


С два нови атрактивни туристически обекта ще се сдобие в скоро време Бургаският край
Снимка: РИМ-Бургас
21 Февруари 2019, Четвъртък


Замъкът в Русокастро има всички шансове да засенчи Царевец

Автор: Десант

С два нови атрактивни туристически обекта ще се сдобие Бургаският край в близко бъдеще. 

Предстои четвъртият пореден археологически сезон на най-големата крепост в Югоизточна България - Русокастро. Археолозите се надяват това лято да разкрият напълно цитаделата, където търсят още църквата, от която през 2017 г. бяха намерени останки от фреските, както и пирга на владетеля. 

Те определят Русокастро като Иван-Асенов замък, за каквото говорят всички намерени досега артефакти и строежи. 

Това е и едно от знаковите места на историческата ни памет - именно тук през 1332 г. се състои последната победоносна битка на България срещу Византия, при която цар Иван Александър разбива войската на император Андроник III Палеолог и си възвръща областта Загоре.

Вече е започнало проектирането на консервационно-реставрационните работи по старината, като намерението е това да се превърне в изключително атрактивен и интересен туристически обект. Тази година предстои по европроект да бъде оправен пътя до него и да се оформи посетителски център. 

„Запазената архитектура е по-голяма от тази в Царевец, така че този обект може да се превърне във втори Царевец. Нашето желание е да реставрираме изцяло един фрагмен от крепостта, като стената бъде възстановена на височина до 10-11 метра - такава, каквато е била през Средновековието. Това ще бъде направено с оригиналните материали - всеки един камък от градежа е запазен, така че и дума не може да става за някаква бутафория" - изтъква Милен Николов, директор на РИМ-Бургас и ръководител на разкопките.

Успоредно с археологическите проучвания на Русокастро, през миналата година екип археолози от бургаския музей с ръководител доц. Димчо Момчилов работи на обект по трасето Ветрен - Банево, където бе разкрита нова фортификация - част от крепостната стена на ранновизантийската крепост Акве калиде Термополис и останки от ъглова кула.

Това лято екипът възнамерява да разкрие изцяло кулата, чиито останки са в непосредствена близост до шосето, и тя да бъде консервирана и изложена за посещения на туристи. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки